2007-et írtunk és október 7-én a szenci Lucullus vendéglőben, szép napos időben, kint a kerti részben volt egy kisebb családi ünnepség. Egy ebédre jött össze a társaság, ami után kávé iszogatása és némi sütemény elfogyasztása közben folyt a kedélyes beszélgetés...

A vendéglő lépcsőjén két legény ücsörgött, egyikük kezében hegedű, a másiknál brácsa volt. Halkan cincogtak valamit, társaságunkat nem zavarták. Néhány lány is sündörgött körülöttük, láthatóan összeszokott baráti társaság voltak, magyarul beszélgettek.

Egyszerre csak úgy délután három óra tájban megütötte a fülemet egy dallam, ami egyértelművé tette, hogy képzett zenészek a legények.

Odamentem és egy bemutatkozás után rákérdeztem, hogy kik ők és mit fognak csinálni. Az egyik fiatalember elmondta, hogy három órára táncházat hirdettek a vendéglő belső helységeiben és sajnos, csak legközelebbi barátnőik jöttek el. Voltak vagy hatan a zenészekkel együtt.

Mint Pozsony-megyei alelnököt és amatőr zenészt érdekelni kezdett a kezdeményezés. Rákérdeztem, hogy mi lehet az érdektelenség oka. Olyan válaszokat kaptam, hogy ez ma nem modern, meg a fiatalok között erre nincs igény. Mások azt mondták, hogy igény volna, de nincs hogyan reklámozni, bejelenteni a széles közönségnek a tervezett táncházat.

Lányom grafikus, már akkor is honlapok tervezésével és kivitelezésével foglalkozott. A beszélgetéseket hallotta, majd rákérdeztem. „Zsuzsa! Mi lenne, ha csinálnál egy szenci magyar honlapot, ahol pl. az ilyen akciókat meghirdetni és reklámozni lehetne, mert a városi honlapon ez csaknem lehetetlen.“ Ő elgondolkodott, majd azt mondta, hogy miért ne, van is egy projektje, ami kis átalakítással működhetne.

Esténként nekiült, majd 2007. október 21-én este (emlékszem, vasárnap volt) megtartottuk a főpróbát.  Találtunk néhány hibát, amit lányom helyben javított. Aztán az előre leegyezett idegen szerveren és nemsokára, a döntés után két héttel elindítottuk a www.szenc.sk honlapot 2007. október 22-én.

Folyamatosan bővült a honlap tartalma, javítottuk a hibákat, nőttek lehetőségei és nézettsége is. Pár év múlva 2017-ben Szenc város Önkormányzatánál egy pályázat keretében meg tudtuk újítani a szerkesztői rendszert majd a Rákóczi Szövetség támogatásával megszületett a mobil-verzió is.

Kisebb-nagyobb változásokkal ez működik ma is. Minden anyag, tudósítás, fotó, amit ezalatt a 15 év alatt posztoltunk, megtalálható a honlapon. Ennek azonban ára van. Megkérdeztük honlap-látogatóinkat, hogy mit szólnának ahhoz, hogy a régi dolgokat törölnénk, csökkentve ezzel a szerver- és memóriaigényt.

Erős ellenkezésbe ütköztünk, főleg a hölgyeknél, pl. olyan indokkal is, hogy akkor nem tudnák végignézni, milyen báli ruhákat vettek fel a szülői, ill. Csemadok-bálokra. Hát erről a törlésről lemondtunk és a mai napig minden ott van, változatlanul. Ez már történelem.

Egy-két adat: az eseménynaptárban hoztunk kb. 1600 „beharangozót“, a múlt eseményekben tudósítottunk kb. 1400 eseményről és posztoltunk nagyjából 40 ezer fényképet. A Napi vicc rovatban pedig lehoztunk cca 2800 szalonképes (!) viccet. A honlapot kb. 650 ezer IP-címről érték el a világ minden tájáról. Ez nagyjából 900 ezer olvasót jelenthet. A napi nézettség 100 és 300 között mozog, az éppen aktuális akcióktól függően. Átlagosan kb. 200-an olvassák naponta a honlapot.

Végül szeretnénk köszönetet mondani olvasóinknak, hogy hűségesen kitartottak a szenci magyarok weboldala mellett! Reméljük, hogy ez továbbra is így lesz.

Nem utolsósorban, személyesen mint főszerkesztő, szeretnék köszönetet mondani a bedolgozó riportereknek és fényképészeknek, mint pl. Duray Zoltán, Vysztavel Csaba, Erdélyi Juli, Neszméri Tünde, Duray Rezső, Strešňák Gábor, Klenovics Gábor. Elnézést kérek, ha kihagytam valakit. Természetesen lányomnak Zsuzsának köszönöm a webmesteti feladatok elvégzését és az állandó honlap-karbantartás munkáit.

Ahhoz, hogy egy újabb 15 év kezdődhessen, az kell, hogy legyen kinek írni. Legyen szenci magyar! Ezt egy picit befolyásolhatjuk majd pl. a helyhatósági és megyei választásokon október 29-én.

Meg aztán neki kell fogni egy új csapat összeállításához a régi és leendő új szerkesztőségi segítőkkel, akiknek vezetésére kell egy új főszerkesztőt találni!

Mert minden híresztelés ellenére felettem is eljárt az idő...

Tudni kell lelépni is... Míg bírom, csinálom!

Mint az operettben éneklik: “...új műsorhoz új férfi kell...“

Az új 15 évhez kívánok a honlapnak sok sikert, kevés bakit (mert volt ilyen is) és sok elégedett napi olvasót, akik nemcsak a napi viccet nézik meg.

                                                                                                                     Agárdy Gábor
                                                                                            a www.szenc.sk honlap főszerkesztője