Ember legyen a talpán, aki ezt követni tudja – amolyan „fából vaskarika“. A kormány még november 25-én vezette be a szükégállapotot 90 napra, ez a mai napon azonban véget ér. Ezeket a járványügyi szabályokat kell még betartanunk.

A szükségállapot kihirdetésével a kormány kijárási tilalmat is jóváhagyott, ezt azonban január 10-től feloldották, és a szükségállapot határideje is a mai napon lejár. A koalíciós pártok, az SaS és a Za ľudí nem akarják meghosszabbítani, ebben pedig egyetértenek Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel, aki szintén kijelentette, hogy az intézkedést nem tervezik kiterjeszteni.

A járványügyi szabályok azonban továbbra is érvényesek. "A szükségállapot megszűnése után a rendkívüli helyzet továbbra is fennáll. A szabályok alapvetően változatlanok maradnak, kivéve az orvosokra és a hadsereg képviselőire vonatkozó munkakötelezettséget a kiválasztott helyeken" - mondta Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Továbbá Ján Mikas főhigiénikus valamennyi rendelete hatályban marad. "A Szlovák Közegészségügyi Hivatal a közegészségügy védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény alapján ad ki rendeleteket. A bennük elrendelt intézkedések nem kapcsolódnak a szükségállapot időtartamához" - tájékoztatott az ÚVZ kommunikációs osztálya.

https://ujszo.com/kozelet/ma-veget-er-a-szuksegallapot-ezek-az-intezkedesek-maradnak-ervenyben