Első alkalommal került megrendezésre szabadegyetem a Rákóczi Szövetség szervezésében a sátoraljaújhelyi rendezvényközpontban 2022 június 23-25-én. Az eseményre meghívást kapott mintegy 300 külhoni és anyaországi, közélet és politika iránt érdeklődő magyar fiatal. A Szenci járást a Szövetség-Aliancia színeiben Simon Bence és Halász Ádám képviselte.../sb 046

A rendezvényt csütörtök este nyitotta meg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Csáky Csongor, Rákóczi Szövetség elnöke. Pénteken és szombaton különböző előadások és kerekasztal beszélgetések következtek, az előadók közül mindenképpen említésre méltó Kövér László, az országgyűlés elnöke és Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója, de volt szó többek között a kárpátaljai helyzetről, a magyar-román gazdasági kapcsolatokról, a magyar nemzetképről a 21. században, ill. a magyar filmiparról is.

Szenci vonatkozásban megemlítendő Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség volt elnöke, majd tiszteletbeli elnöke, akinek nevét a helyszínen emléktábla őrzi, ill. az idén átadott Halzl József Sportcsarnok is. Elnök úr mindig büszke volt szenci származására, többször is járt nálunk az elmúlt években.

Köszönet a Szövetség-Alianciának és a Rákóczi Szövetségnek a részvételi lehetőségért.

Simon Bence

Szenciek a Rákóczi Szabadegyetemen: