A március 30-án tartott önkormányzati ülés napirendjén két, a szenci és Szenc környéki magyarságot is érintő programpont szerepelt. A magyar érdekeltségű programpontok két területet érintettek, a pályázatok jóváhagyását és a Csemadok üdülő körüli telek megvásárlását, ill. bérlésének jóváhagyását.

Először a város területén bejegyzett polgári társulások, kulturális szervezetek és egyházak, valamint a sportegyesületek és az egyéni sportolók támogatására létrehozott támogatási pályázatokról döntöttünk. A Senec moje mesto aktivista csoport városi tanácson tett javaslatát, melynek értelmében 20%-kal kellett volna csökkenteni a pályázatokra előirányzott költségvetési csomagot elutasítottuk, így a bizottságok által javasolt pályázatokról és azok összegéről szavaztunk.

Örömmel tudatom, hogy a Csemadok éves tevékenységére 11500 €-t sikerült kiharcolnunk, ami biztosítani fogja (a kétéves Covid miatti kényszerkihagyás után) városunk és a környék magyar közössége számára a minőségi kultúrát.

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola szülői munkaközössége számára 2500 € támogatást hagytunk jóvá, amelyet egy többfunkciós zóna kialakítására fognak kialakítani az iskola területén.

Az Orflex grafikai stúdió pályázatához, amely a www.szenc.sk oldal grafikai szerkesztője és kivitelezője, egy számítógépes állomás megvételéhez 1000 €-val fog a város hozzájárulni, hogy Szenc és a környék magyarsága még jobb minőségben kaphasson naprakész információkat elsődlegesen a magyar vonatkozású rendezvényekről.

Magyar alapiskolás diákjaink is örülhetnek, hogy a szintén 2 éves kihagyás után megrendezésre kerül az angol-magyar nyelvű nyári tábor, amelyre az ARPEKA kft. sikeresen pályázott, így a város a költségvetésből 1700 €-val fogja támogatni.

A Csemadok üdülő a Szenci Területi Választmány és a járás Csemadok alapszervezeteinek találkozóhelye, a tavaszi és téli olvasótáborok helyszíne, az angol magyar nyári tábor, alkotóműhelyek, tűzzománcozás és sok-sok más kulturális és társadalmi tevékenységnek ad otthont a szenci tóparton. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy végre rendezzük az épület körül lévő terület tulajdonjogát is. A közvetlenül az épületet körülvevő telekre megvételi kérvényt adtunk be, míg a víz felőli szabad területre bérleti szerződést kértünk.

A 3 MKP-s képviselő közül a beadványokról csak ketten szavaztunk (Németh Gabriella, Galambos Rudolf) mivel Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke nem tartotta etikusnak, hogy részt vegyen a szavazáson, bár a törvények és több jogi szakvélemény szerint ezt bátran megtehette volna. Mivel a megvételhez 3/5-ös többség, azaz 12 képviselő szavazata szükséges, és Bárdos Gyula nem szavazott, a hozzánk közel álló és javaslatainkat kölcsönösen megszavazó képviselők (90301.sk és a függetlenek) szavazatával csak 10 szavaztunk lett volna a szükséges 12 helyett. Ezért itt szeretnék köszönetet mondani annak a 3 ellenzéki képviselő asszonynak (Monika Macháčková, Lucia Mészárosová, Monika Snohová), akik - előzetes megegyezésünk alapján- támogatták a Csemadok mindkét beadványát. Nem tudunk azonban szó nélkül elmenni amellett a tény mellett, hogy a Csemadok bérleti szerződése ellen szavazó Mária Hudáková képviselőasszony, közvetlenül a Csemadok beadványról szóló szavazás után, a szomszédos üdülő tulajdonosának, M.K. pozsony-megyei képviselő kolléganőjének a beadványát, amely szinte azonos volt a Csemadok beadványával, szó nélkül megszavazta. Tehát egy kulturális és társadalmi szervezet kérelmét elutasította, de egy magánszemély kérelmét, aki nem mellesleg baráti kapcsolatban áll vele, megszavazta.

PhDr. Németh Gabriella

frakcióvezető-MKP platform