A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete értelmében minden kiskereskedés alapüzemmódban működhet. A rendeletet a kormányközlönyben tették közzé és mától (2022. február 15-étől) lépett hatályba... /ag 007

A hivatal emlékeztetett, hogy eddig csak a kiválasztott boltok működhettek alapüzemmódban, például az élelmiszerüzletek, a drogériák, a gyógyszertárak, majd a cipő- és ruhaboltok, az építőipari cikkeket forgalmazó üzletek. Az új rendszer szerint a játékboltok, az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletek és a könyvesboltok is működhetnek alapüzemmódban.

A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint az üzletek este 10 óra után is nyitva lehetnek. Eddig csak a kiválasztott üzletek, például az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a takarmányboltok működhettek ilyen módon. Az új rendszer szerint a drogáriák, a cipő- és ruhaboltok, és az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletek is nyitva lehetnek este 10 után.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a szolgáltatásokat nyújtó létesítményekre vonatkozó intézkedéseket ez a rendelet nem változtatja meg. Ez azt jelenti, hogy olyan szolgáltatások, mint a gasztroszektor, valamint a szállodák és más szálláshelyek, az uszodák, az aquaparkok, a fitneszközpontok létszámkorlátozással, OP-rezsimben (oltottak, a koronavírus-fertőzésen átesettek), vagy OP+ rendszerben működhetnek.

A hivatal szerint az OTP (oltottak, teszteltek, a koronavírus-fertőzésen átesettek) rendszerben működő szolgáltatások továbbra is így működnek. Ide tartoznak például a sí- és snowboardközpontokban levő szálláshelyek, a munkavégzés, vagy egészségügyi intézmény látogatás miatti szállodai tartózkodás, a drótkötélpályák és a sífelvonók, a szabadtéri sportpályák stb.

Változatlan rezsimben maradnak azok a szolgáltatások, amelyek alapüzemmódban működhettek – közölte az ÚVZ. Ide tartoznak az állatorvosi rendelők, a mosodák és a tisztítók, a gyűjtőudvarok stb.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy a korlátozott nyitvatartási idő (5-től 22 óráig) továbbra is érvényben marad a kiválasztott szolgáltatásoknál, például a vendéglőkben, a fitnesz- és wellnessközpontokban, a szervizekben, szabadtéri sportpályákon stb.” – hangsúlyozta a ÚVZ.

A hivatal hozzátette, hogy a rendeletet a kormány február 10-én jóváhagyott, a SARS-CoV-2 (omikron variáns) terjedésével kapcsolatos intézkedései alapján aktualizálták. Az egészségügyi minisztérium elfogadható kockázatnak minősítette a javasolt módosításokat és enyhítéseket. A létesítményekben továbbra is érvényben vannak a járványügyi intézkedések, például a kötelező reszpirátorviselés és a létszámkorlát. A javasolt intézkedéseket az ÚVZ elfogadta és beépítette a rendeletbe.

„Mind a szolgáltatókat, mind az ügyfeleket arra kérjük, hogy szigorúan tartsák be a hatályos járványügyi előírásokat” – zárta az ÚVZ.

forrás: https://ma7.sk/aktualis/milyen-szabalyok-valtoznak-matol