Hétfőtől véget ér a 2021. december 17-én bevezetett éjszakai kijárási tilalom. Az iskolapadokban újra visszatérnek a diákok, a kulturális rendezvények megszervezésének feltételei pedig szintén enyhülnek. Ezzel ellentétben az üzletekre, szolgáltatásokra, hotelekre, síközpontokra és a távolsági járatokra vonatkozó rendelkezések továbbra is érvényben maradnak.../ag002

 Mindemellett hatályos a kihirdetett veszélyhelyzet is, valamint a hat fő feletti gyülekezés, kivéve, ha azok egy háztartásból származnak.

Az egészségügyi minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy az üzletekbe, a szolgáltatások telephelyeire, illetve az éttermekbe való belépés a Közegészségügyi Hivatal által kiadott rendelethez igazodik.

„Az esszenciális üzletek továbbra is az „Alaprezsimben“ működnek. A nem esszenciális üzletek, szolgáltatások és éttermek csak és kizárólag OP-rezsimben, azaz az oltottak és a covidon átesettek számára elérhetőek“ – jelentette ki Zuzana Eliášová szóvivő.

A Közegészségügyi Hivatal aktuális rendelete értelmében OP-rezsimben fognak működni a hotelek (beleértve a kötelező negatív teszt felmutatását is), a síközpontok és a szentmisék. A gyorsvonatokban, IC-vonatokban és a távolsági autóbuszokban az OTP-rezsim lesz érvényben.

Hétfőtől újra megnyitnak az alap- és középiskolák, ahol szigorú járványellenes óvintézkedések lesznek hatályban.

„Már az alapiskola első osztályától kötelező lesz a maszkviselés, a szülőknek pedig határozottan ajánlott a gyerekek letesztelése az iskolába való belépés előtt. A szakemberek tanácsa szerint a tesztelést hetente kétszer ajánlott elvégezni“ – tette hozzá Eliášová. Az iskolai rezsim az iskolai szemaforhoz fog igazodni.

Január 10-től OP-reszimben, legfeljebb 50 fő részvételével a kulturális rendezvények is megnyithatják kapuikat. A higiénikusok vasárnap arról tájékoztattak, hogy a vonatkozó rendeletet azután fogják módosítani, miután a hétfői kormányülés után ismertek lesznek a hivatalos végső következtetések.

Németh Takács Henrietta

Forrás: Teraz.sk, https://korkep.sk/cikkek/belfold/2022/01/10/matol-veget-er-az-ejszakai-kijarasi-tilalom-megnyitnak-az-iskolak-es-a-kulturalis-elet-is-feleled/