Fotó: Agárdy Gábor

 A múzeumban lezajlott könyvbemutatót Strešňák Gábor igazgató nyitotta meg, aki egyúttal felhívta a figyelmet a lakosságcserével foglalkozó időszakos kiállításra. Dunajszky Géza kordokumentumot tett az asztalra a "Felszántott tömegsírok" könyvének megírásával.../ag108

Sajnos, történelmi emlékezetünk - ez főleg a fiatalabbakat érinti - elég rövid és instabil, el tudunk felejteni dolgokat.

Ezért volt fontos a Múzeumban egyenesen a szerzőtől hallani az autentikus történeteket. Szlovákia területén 1944 márciusa 3. és 1945 augusztusa 25. között elkövetett tömeg- és egyéni vérengzések történetét dolgozza fel, tekintett nélkül arra, kik voltak a kivégzések elkövetői. Viszont nem tesz különbséget az áldozatok nemzetisége között, mert mindannyian a XX. század közepén uralkodó gyilkos eszmék, a hitleri nácizmus, a beneši bosszúba ágyazott vad csehszlovák nacionalizmus és a szovjet sztálinizmus vétlen áldozatai voltak. Az ártatlan áldozatok egyetlen hibája volt, hogy az impériumváltás idején egyik eszmével sem szimpatizáltak, emiatt a hatalom hódításának útjában álltak! A könyv az ő értelmetlen haláluknak állít emléket mementóként az utánunk következő generációk számára. A könyv 94 dokumentumot, illetve fényképfelvételt tartalmaz a kivégzések helyszínéről, Szomotortól Ligetfalun át Přerovig.

A könyvbemutató - akár tetszik valakiknek, akár nem –  szervesen illeszkedik az időszakos tématikus kiállításhoz.  Ideje lenne mindenkinek tisztán látnia.

Könyvbemutató a múzeumban - Felszántott tömegsírok