Minden jel szerint hétfőn (január 10-én), a terveknek megfelelően újra kinyitják kapuikat az ország iskolái. Mutatjuk, milyen feltételek mellett kezdődik hétfőn a tanítás... /ag001

 

Hétfőn újra kinyithatnak az ország oktatási intézményei. Branislva Gröhling oktatási miniszter közösségi oldalára írt bejegyzésében tájékoztatott a részletekről.

A tárcavezető leszögezte, időszerű és helyes döntés az iskolák újra nyitása, a járványügyi helyzet ugyanis lehetővé teszi, hogy megszokott medrében folytatódhasson az oktatás. Csökkent a kórházban ápoltak száma, egyre kevesebb az új fertőzött, a harmadik hullám minden bizonnyal tetőzött.

Gröhling közösségi oldalán azt írja, a környező országok sorra enyhítenek, ezt kell tenni Szlovákiában is.

A miniszter kiemelte, nem csak a szomszédos államok, de a nyugat-európai országok, Franciaország, Németország vagy Belgium is kinyitja az iskoláit.

Az iskolák az ősszel már megismert iskolai COVID-szemafor szerint működnek majd. Az igazgatóknak egy-egy osztályt lehetőségük lesz bezárni és a diákokat online oktatásra kötelezni, az intézmény bezárásáról azonban nem dönthetnek. Arra csak az illetékes közegészségügyi hivatal jogosult. Kötelező lesz a maszkviselés.

A szabályozás ugyanakkor nem érinti az óvodás gyermekeket, illetve súlyos autizmussal, értelmi vagy hallási fogyatékossággal élő diákokat. A kivétel vonatkozik az ezeket a tanulókat oktató pedagógusokra és egyéb szakszemélyzetre is.

Kötelező otthontesztelés nem lesz, de a miniszter azt szeretné, ha a szülők, az állam által biztosított öntesztekkel az első néhány hétben legalább heti kétszer(!) letesztelnék a gyermekeiket, illetve magukat. A teszteket az iskolák kérhetik az illetékes járási hivataloktól, a szülők aztán az iskolán keresztül kaphatják meg azokat.

https://ma7.sk/aktualis/mutatjuk-milyen-feltetelek-mellett-kezdodik-hetfon-a-tanitas