Foto: Agárdy Gábor, Árva Péter

Hagyományos július 5-i szenci kirándulás a Szövetség helyi szervezete szervezésében. Ezúttal Trencsén városába látogattunk el. Az egésznapos szemerkélő eső sem szegte kedvünket és egy élményekkel teli napot töltöttünk el együtt… /kg 052

Elsőként a várdomb falában látható római kori feliratot tekintettük meg. A 179-ből származó felirat a legjelentősebb római-kori emlék közép-Európában, északra a Duna folyótól és egyben bizonyíték, hogy a római seregek átjöttek a Dunán és egészen térségünkig jutottak.

Ezt követően megmásztuk a meredek várdombot, hogy eljussunk Csák Máté, a „Duna és Tátra ura” várába, ahol színvonalas tárlatvezetés mellett nyertünk betekintést a trencséni vár évszázados átalakulásaiba.

A vár közelében fekvő Mária-Dombon a Szent-Mihály Karnert (csontkápolnát) és a Hóhér házát néztük meg, melyek a 15. és a 17. századi város korába repítettek vissza. Ugyancsak itt található a Szűz Mária születése római katolikus templom, melynek eredetije többször is a tűz martalékává ált és 1911-1912-ben került újjáépítésre. Ez volt az Illésházy család temetkezési helye is. A templom belsejében ma is hirdetik a dicső múltat a magyar feliratok a színes ablaküvegeken, melyek szentjeinket ábrázolják, illetve a Szt. Imre és az Illésházy család kápolnái.

A város központjába az 1568-ban épült fedett falépcső 191 lépcsőfokán keresztül jutottunk le. Egy finom ebéd és némi frissítő után bebocsátást nyertünk a trencséni zsinagóga épületébe is. Érdemes megemlíteni, hogy a zsinagóga meglátogatása kivételes esemény volt, mert már nagyon régen nem volt látogatható csoportok számára. A Norvég-alapok segítségével a napokban kezdődik a belső felújítása. A szenciek azért jutottak be, mert szívesen összehasonlítanák a trencséni és szenci felújított zsinagógákat.

Végezetül a Xavéri Szt. Ferencnek szentelt piarista templomban magyarul csendült fel hálaimánk, melyben köszönetünket fejeztük ki a Teremtőnek az élményekkel teli, tartalmas napért.

 Klenovics Gábor – a Szövetség-Aliancia alapszervezetének szenci elnöke 

A Szövetség trencséni kirándulása: