A kormány előzetes ígéreteinek megfelelően jóváhagyta a járványügyi korlátozások fokozatos megszüntetését. Pontokba foglaltuk, a most szombaton (február 26.) kezdődő első fázis milyen változásokkal jár.../ag011

- Szombattól teljesen megszűnik az OTP-rendszer. Eltörlik az OTP, OP és OP+ rezsimet is.

- Emelkedik az istentiszteletekre, szentmisékre, sportrendezvényekre és kulturális összejövetelekre vonatkozó maximális kapacitás. Szombattól ezeken a rendezvényeken a szabad helyeket legfeljebb félig lehet feltölteni, de a rendezvényen így is maximálisan 500 ember vehet részt. A tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok értelmében működnek a múzeumok és galériák is.

- Az esküvőkön, lakodalmakon és torokon a kapacitást maximum 50 főben határozták meg.

- A sportversenyen és edzéseken száz főben korlátozzák a sportolók számát.

- Szombattól nem kell oltás az edzőtermekben, wellnessekben, akvaparkokban, bár egyszerre maximum ötven ember tartózkodhat csak ezekben a terekben, vagy - a fedett helyiségek esetében - egy ember 15 négyzetméterenként.

- Az éttermek szombattól oltástól függetlenül mindenki előtt nyitva állnak. Asztalnál nem kötelező az arcmaszk viselése, de, ha mozgunk az étteremben, akkor elvileg igen.

- Hasonló lesz érvényben a tömegközlekedésen is. Az FFP2-es maszk viselése továbbra is kötelező.

- A kórházi látogatások mikéntjéről az adott intézmény dönt. Ha a kórház fenntartója, illetve igazgatója elrendeli, továbbra is oltáshoz köthetik a látogatást.

- A maszkviselés, függetlenül attól, beltéri vagy kültéri, a tömegrendezvényeken továbbra is kötelező, ahogy az utcán is maszkot kell hordanunk, ha velünk nem egy háztartásban élő személy két méteres környezetünkben tartózkodik.

- Megszűnik a kötelező karantén az iskolás és óvodás gyermekeknek, ha az osztályukban, csoportjukban pozitív esetet találnak. A pozitív gyermeknek természetesen otthon kell maradnia

- Karantén helyet tíz napon át kötelezően maszkot kell viselniük a gyermekeknek, attól a naptól számítva, amikor pozitív osztálytársuk utoljára velük egy légtérben volt. Az osztályban nem kell a továbbiakban maszkot hordania a gyerekeknek, az iskola közös tereiben azonban igen.

Az intézkedések enyhítésének második fázisa március 26-án veszi kezdetét. Ekkor várhatóan szinte teljesen megszűnnek a kapacitásra vonatkozó korlátozások, ahogy a maszkviselési előírások, illetve a vendéglátóhelyekre vonatkozó nyitvatartási szabályok is. A kormány által elfogadott előterjesztésben az áll, ezek a dátumok és előírások bármikor módosíthatóak, amennyiben a járványhelyzet alakulása azt megköveteli.

 forrás: ma7