A Rákóczi Szövetség a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján 2022. április 12-én, kedden 17 órakor Budapesten, egy dunai hajón emlékezett arra a több mint 100 ezer magyar emberre, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek…/ dr020

Az emlékünnepségen beszédet mondott Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke. Az Európa Hajón megtarott rendezvényen járásunkat Duray Rezső, a Szenc és Vidéke Társulás elnöke képviselte.

A megemlékezés keretében Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette a szlovákiai népszámlálás adatait, amelynek során 456 ezren vallották magukat magyarnak, és 80 településen nőtt az elmúlt tíz évben a magyarok száma és számaránya. Ezen települések polgármesterei átvehették Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől, Szili Katalin miniszterelnöki megbízottól és Csáky Csongor elnöktől a Rákóczi Szövetség kitüntetését.

A Rákóczi Szövetség szép emlékkönyvet adott ki a Szencről származó Dr. Halzl Józsefről A megtalált szerep címmel. 

Megemlékezés Budapesten: