Fotó: Agárdy Gábor, Árva Péter 

A Szövetség komolyan veszi az önkormányzati és megyei választásokat. Ezért – más pártoktól és kezdeményezésektől eltérően – nyílt lakossági választási fórumot szervezett…/ag 084

A fórumot a Galambos-Bertók zenészduó indította, majd Klenovics Gábor elnök bejelentette, hogy a négy polgármester-jelölt közül hárman vállalták a meghallgatást, Andrea Palcová nem vette igénybe a felszólalás lehetőségét.

A  fórum meghallgatta Dušan Badinský eddigi polgármerstert  és jelöltet, Peter Kmeť és Pavol Kvál polgármester-jelölteket, akik vázolták elképzeléseiket.

Ezután az Egyházi Férfiénekkar volt hivatott jó hangulatot teremteni nótacsokrával. Majd Klenovics Gábor elnök bemutatta a képviselőjelölteket úgy a helyi önkormányzatba mint a megyei közgyűlésbe is.

Részletes tájékoztatót kaptak a jelenlévők az eddigi eltelt időszak eredményeiről, a választások módjáról, valamint elhangzott a Szövetség helyi, ill. megyei vezetőségének ajánlata, melyek szerint Szencen a Szövetség és a 90301.sk társulás egymást támogatva megy a választásokba, szenci polgármesternek Pavol Kvál-t támogatja. Megyei képviselőnek Németh Gabrtiella  a Szövetség jelöltje és ajánlja Juraj Gubáni jelölt támogatását is. Az elnöki posztra a megyei elnökség szerint (a kritikák megfogalmazása után – jobb híján) Juraj Droba személyét javasolja.

A vitában többen felszólaltak, Bárdos Gyula figyelmeztette a jelenlévőket az összevont két választás fontosságára, Agárdy Gábor három pontban figyelmeztetett. Minden infó fent van-lesz a www.szenc.sk választási posztjában a főoldalon – részletes tudnivalókkal és információkkal. Továbbá kifejtette, hogy nézete és tapasztalata szerint a választások  a régi szenciek (ezalatt a régen és még régebben Szencen lakókat kell érteni) és az északkeleti szlovák anyanyelvű, inkább liberális gondolkodású újtelepesek (0-10 éve laknak Szencen) között fognak eldőlni.

Megemlítette, hogy itt az utolsó alkalom – ha most nem lesz magyar nemzetiségű helyi képviselő, már ezután nem valószínű, hogy lesz egyáltalán. Vojtek László pedig (a városi választási bizottság elnökeként) felhívta a figyelmet a szavazás módjára és a lehetséges tévedésekre is.

A 90301.sk szerveződés képviselője Tomáš Mókoš  elmondta, hogy támogatják a két csapat együttmüködését. Röviden felszólat Karol Kvál, aki 16 évig volt Szenc pogármestere.

Végezetül az Egyházi Férfiénekkar énekeltette meg a mintegy 55 résztvevőt és utána a jelenlévők elfogadták a frissítőre való felhívást. 

A Szövetség választási lakossági fóruma: