Ma viszonylag kis csapat indult útnak a Dejte-Szent Katalin-kolostor–Jókő túraszakasznak. Remélem ez csak a nyári szabadságoknak tudható be. Mintha az időjárás is nekünk kedvezett volna – a kellemes napsütést, itt-ott enyhe fuvallat tette még kellemesebbé.../szj 054

Útunkat a dejtei temetőben kezdtük, az Árpád korból származó Mindenszentek templomának a megtekintésével. A teljes egészében téglából épült román kori templom különleges alaprajzú. A hajója eredetileg, ha nem is teljesen, kör alakú, de rotunda, amelynek keleti szentélye félköríves. Az ilyen épetészeti megoldás nem túl gyakori a középkori Magyarországon. Már ezért is érdemes volt itt kezdeni a túrát.

A temetőt elhagyva a Dejte határában található Szent Katalin ferencesrendi kolostor romjai felé vettük utunkat. Odaérkeztünkor a látvány valamennyiünket lenyűgözött. A kora barokk stílusban épült „Katarinka“ megmaradt falait egy lelkes kis csapat próbálja megmenteni az utókornak. A nagyszombati ferencesrendi kolostorban a mai napig megtalálható egy szép fafaragású ajtó és asztal, amely a kolostor eredeti berendezése volt. A templom tornyából gyönyörű kilátás tárult elénk.

Ezt a csodálatos napot Jókőn fejeztük be. Majd autóbusszal tértünk vissza Dejtére – a kiinduló ponthoz. Itt még egy fagyizással is megtetéztük ezt a kicsit fárasztó, de élményekben gazdag napot.

Szabó Jolán

3. csemadok-túra Dejtére és Jókőre