A Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának mai ülése megállapította, hogy az elkövetkező hónapok két legfontosabb történésének Szlovákia köztársasági elnökének, valamint az Európai Parlament képviselőinek megválasztását tartja. Szencről Bárdos Gyula, Duray Rezső és Németh Gabriella vett részt a fontos tanácskozáson…/ag 010

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke a mai sajtótájékoztató során elmondta, az MKP Országos Tanácsa az elkövetkezendő hónapok két legfontosabb történésének tartja Szlovákia köztársasági elnökének, valamint az Európai Parlament képviselőinek megválasztását. Az MKP számára elengedhetetlen feladat lesz az országban eluralkodott jogtalan és erkölcstelen politikai állapotok megállítása és pozitív irányba terelése. Az EP-s választások tétje pedig a keresztény hagyományokon alapuló társadalom megtartása mellett, az európai őshonos kisebbségek ügyeinek megoldása is. „Úgy gondoljuk, hogy Brüsszelbe két hiteles felvidéki magyar politikus is kijuthat, de a lista minden tagjának jó esélye van, hogy szavazatokat gyűjtsön. Egy olyan erős, közös együtt indulást vitt ma végbe döntésével az MKP Országos Tanácsa, amely a jelöltek személyével is igazolható” – mondta el Menyhárt József.

Őry Péter, az MKP OT elnöke ismertette, egy konstruktív ülést követően szavazta meg az MKP Országos Tanácsa titkos szavazáson a tizennégy nevet tartalmazó listát. A listavezető Csáky Pál lett, aki jelenleg is az Európai Parlament képviselője. Második helyre az MKP volt elnöke, és jelenleg a Nagyszombat megyei alispáni poszton tevékenykedő Berényi József került. Csáky Pál ennek kapcsán elmondta, az MKP OT részéről egy kínálat született a választópolgárok felé. Tizenhárom kollégáját felkészült személyeknek véli. Az MKP ma az egyik legjobb lehetséges listát tette le, de a döntés a választók kezében van – mondta el Csáky, majd hozzátette, mindent meg fog tenni azért, hogy egy nagyon intenzív kampány után két képviselője legyen Brüsszelben az MKP-nak.

mkp_ep-jeloltek 

Berényi József nagyon örül annak, hogy a párt 14 teljes listás jelölttel tud indulni a EP-választásokon, majd kiemelte, hogy az egyes régiók nagyon felelősségteljesen álltak a kiválasztáshoz. Berényi elmondta, ő maga ajánlotta fel, hogy elfogadja a lista második helyét: „Nem az a cél, hogy egymást győzzük le, hanem hogy Brüsszelben érvényre juttassuk a felvidéki magyarság akaratát, és megjelenítsük érdekképviseletét. Ehhez szükséges volt, hogy ma egységes országos tanács legyen, amely konstruktív, amely a közösség céljait tartja elsődlegesen szem előtt, és nem valamiféle egyéni érdekeket” – mondta el Berényi.

EP képviselőjelöltek:

1. Csáky Pál (Pozsony)

2. Berényi József (Galánta)

3. Horony Ákos (Dunaszerdahely)

4. Tárnok Balázs (Komárom)

5. Mag Fodor Enikő (Rimaszombat)

6. Nagy Dávid (Érsekújvár)

7. Gergely Papp Adrianna (Kassa-környék)

8. Huďár Zoltán (Rozsnyó)

9. Baranyai Zsolt (Vágsellye)

10. Mészáros Anikó (Galánta)

11. Környi Zoltán (Érsekújvár)

12. Hajdók Bence (Tőketerebes)

13. Várady Tamás (Rozsnyó)

14. Bartalos Szerencsés Lilla (Dunaszerdahely)

Az MKP nyilatkozata kitér a Dél-Szlovákia régióit sújtó problémákra A MKP Országos Tanácsának nyilatkozata kitért Szlovákia leszakadó térségeinek problémáira is, és felszólítja Szlovákia kormányát, tegyen komoly erőfeszítéseket a helyzet orvoslására, illetve lásson hozzá a közlekedési infrastruktúra érezhető fejlesztéséhez. Az MKP sürgeti a családtámogatások emelésének szükségességét, a fiatal családok támogatását, lakásproblémáik megoldását. A párt továbbra is egy komplex, kiszámítható és tartós családtámogatási rendszer kidolgozását támogatja, amely a családi pótlék, az adóbónusz, a szülői hozzájárulás és a többi családtámogatási juttatás érezhető emelésében nyilvánul meg. Emellett az MKP felszólítja a szlovák kormányt a több évtizede húzódó földrendezés anyagi feltételeinek megteremtésére és felgyorsítására, megkönnyítve ezzel az agrárgazdálkodás feltételeit is. Az élelmiszerbiztonság érdekében tegyen mihamarabb olyan intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a silány és sok esetben káros élelmiszerek behozatalát a szlovákiai üzlethálózatokba. Az MKP OT környezetvédelmi kérdésekben prioritásnak tarja a Szlovákia ivóvízkészletének megóvását és földvédelmét. Mihamarabbi intézkedéseket vár el a Szlovák Kormánytól a vidéki szennyvíztisztító telepek és csatornahálózatok kialakítása, valamint elavult és illegális szeméttelepek felszámolása kapcsán.

forrás: https://ma7.sk/kozelet/aktualis/itt-vannak-az-mkp-ep-kepviselo-jeloltjei
foto: Ibos Emese