Foto: Duray Rezső

Július 5-én, pénteken egész nap nagyon kellemes időben valósult meg a Magyar Közösség Pártja helyi szervezetének hagyományos ez évi kirándulása…/dr073 

Először a galántai Honismereti Múzeum értékes gyűjteményeivel ismertette meg a résztvevőket útitársunk Danter Izabella, néprajzkutató. Majd az Esterházy Miklós, országbíró, majd nándor által épített kastélyt néztük meg, amely mai formáját 1860-ban kapta, amikor angol Tudor-stílusú neogótikus kastéllyá építették át. A másik meglátogatott kastély pedig barokk-klasszicista stílusban épült és ma a földszinti részén házasságkötő terem van, az emeleten különféle kiállítások láthatók.

Aranyosmaróttól (Zlaté Moravce) 5 km-re északra fekvő Kistapolcsány (Topolčianky) község büszkesége a terjedelmes angolpark, amelybe festőien illeszkedik a klasszicista kastély, amelyet Szlovákia egyik legszebb és legtisztább építészeti remekének tartanak. A kastély T.G. Masaryk, a Csehszlovák Köztársaság első elnöke óta elnöki nyaralóként is szolgál. A helyi idegenvezetőnk elfelejtette mondani, hogy ebben a kastélyban 1936. szeptember 11-én fogadta gróf Esterházy Jánost Edvard Beneš, aki miniszteri széket és költségvetést ajánlott fel neki. A képviselő ezt azzal hárította el, hogy a jelenlegi rendszer iránt pártja nem táplálhat bizalmat. Előbb a kormánynak kell lépnie, hogy az ajánlat elfogadását kiérdemelje. Majd megnéztük a háromezer lakosú község templomát is, amely a legöregebb Mária kegyhely, amelyet pápai jóváhagyással hoztak létre. A kistapolcsányi lovarda Európa legnagyobb és leghíresebb nemzeti ménes- és tenyészközpontja, amely kb. 550 lóból áll és évente kb. 100 csikóval bővül. A Nemzeti Lótenyészet épületei, birtokai egy majdnem negyven kilométer sugarú körben helyezkednek el. A nemzeti ménes és tenyészközpont egész évben különböző sporteseményektől hangos, így nekünk is lehetőségünk volt rövid ideig megnézni a szlovákiai díjlovaglás-bajnokságot.

A nyitrai járásban fekvő Alsóbodok ( Dolné Obdokovce) 1200 lakosú községben az egy évvel ezelőtt 58 éves korában elhunyt Paulisz Boldizsár birtokán megépült Esterházy János Zarándokközpontban a Vas-Turul előtt lévő Esterházy János Emlékmúzeum tárlatát tekintettük meg ifj. Dr. Csámpai Ottó, igazgató tájékoztatásával. A multimediális teremben rövid filmösszeállítást láthattunk a 2017.szeptember 16-án a Szent Kereszt felmagasztalása kápolna felszenteléséről és a mártír gróf Esterházy János végakaratának teljesítését, hamvainak a szülőföldjén való örök nyugalomra való helyezését. A kápolna felé vezető úton, megjártuk az Esterházy János szenvedéstörténetét magába foglaló keresztutat és megtekintettük a Ferenc pápa által megáldott harangot. A dombtetőre felérve először a sziklabarlangban Esterházy János és Paulisz Boldizsár sírjánál elhelyeztük koszorúinkat, majd fohászkodtunk minél hamarabbi boldoggá avatásáért és elénekeltük a himnuszt. Az életáldozatnak emléket állító sziklasírból való kilépés után, és a felette magasodó gyönyörű Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnából kijövet mindnyájan azt mondogattuk, hogy ide mindenkinek el kell zarándokolnia, ezt a csodát látni kell. A finom vacsora, a szívélyes vendéglátást követően többen megjegyezték, hogy ismét nagyon sajnálhatják azok, akik nem jöttek el erre a nagyon sok újat és szépet nyújtó kirándulásra.

MKP-kirándulás az Esterházyak nyomában: