Foto: Duray Rezső

Gróf Esterházy János boldoggá avatásáért mutatott be szentmisét március 9-én a Szent István-bazilikában Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A főpásztor reményét fejezte ki, hogy a mártír sorsú politikust, aki összetartó kapocs a szlovák és a magyar nép között, "mielőbb a boldogok sorában tisztelhetjük"… /dr021 

A szentmisét követő ünnepségen a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottsága Esterházy-díjjal tüntette ki Ďurčo Zoltánt, a Nyitrai Egyházmegye magyar püspöki helynökét és Dagmar Babčanová volt vatikáni szlovák nagykövetet.

Az ünnepségen beszédet mondott Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke.

Délután a Duna palotában a huszonöt Felvidéki Célalap vezetőjének a Rákóczi Szövetség elnökségi tagjaival volt megbeszélése. A gyűlésen megmutatták az iskolatáskákat, amelyeket áprilisban minden magyar iskolába beíratott gyermek meg fog kapni. A járásunkban magyar iskolakezdő kisdiákok, elsősök ünnepélyes köszöntése 2019. október 29-én lesz Szencen a kultúrház nagytermében, amelyen sor kerül a 10.000 forint ösztöndíj átadására is.

Esterházy-emlékünnepség Budapesten