Foto: Árva Péter, Neszméri Tünde, Vysztavel Csaba

Huszonöt év telt el azóta, hogy első alkalommal szerették volna elhelyezni a szenci lourdesi Szűz Mária szobor mellett Esterházy János emlékét őrző táblát. Akkor a politikai körülmények ezt nem engedték meg, 2019. június 12-én végre sikerült felszentelni az emléktáblát../nt061. 

A szenci Szűz Mária-szobornál többször imádkozott Esterházy János, akkor is  a rabszállító kocsiban itt imádkozott, mikor Pozsonyba szállították őt a szovjet Gulágról.  
„…Cselekedjünk mindannyian egyetértésben és szeretetben…“ – olvasható a táblán, amelyet a szentmise után lepleztek le. A misén Dr. Farkas Zsolt szőgyéni plébános reményét fejezte ki, hogy hamarosan Esterházy János boldoggá avatása is megtörténik.
A táblát (amely a helyi plebánia engedélyével került elhelyezésre) Farkas Zsolt és Duray Rezső, az MKP Szenci Helyi Szervezetének elnöke leplezték le, aki még az MKDM helyi elnökeként csináltatta meg a táblát 25 évvel ezelőtt. 
A márványtáblát Bošňák András káplán úr áldotta meg, majd a résztvevők mécsest gyújtottak, ezzel tisztelegtek a mártír politikus emléke előtt.

(Szerk.: köszönet a fotós kollégáknak, kántori státuszomból kifolyólag nem volt lehetőségem fotózni…) 

Esterházy-emléktábla leleplezése Szencen: