Foto: Oriskó Norbert 

A Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa a júniusi döntésének megfelelően továbbra is az egységes magyar választási lista megteremtését tartja az egyetlen, a közösség képviseletét biztosítani tudó megoldási lehetőségnek – közölte a párt mai pozsonyi ülése után. ../ag107

Az MKP OT már júniusban konkrét megoldási javaslattal élt. Bár a nyári tárgyalássorozatok nem hozták a várt eredményt, 140 nappal a választások és 50 nappal a jelöltlisták leadása előtt olyan lépéseket kezdeményeztünk, melyek az „egy magyar lista” megteremtését célozzák meg.

mkp ot 

Az MKP OT megbízza az MKP Országos Elnökségét, hogy a magyar egység megteremtése érdekében egyeztessen a társadalmi szereplőkkel és október végéig konkrét megoldást javasoljon, mégpedig úgy, hogy a két meghatározó párt, az MKP és a Híd megegyezése jelentse az alapot közösségünk összefogására.

Az MKP Országos Tanácsa továbbra is minden, a közösség érdekében tettekben is tenni akaró személyt örömmel lát tagjai, támogatói között – akár pártokon kívüliként – az egy magyar listán indulók között.

Az MKP OT szakmailag hiányosnak és gyengének minősíti az agrártárca elmúlt négyéves tevékenységét, amellyel válságos helyzetbe hozta nemcsak az agrárgazdálkodás hazai feltételeit, de egyben még jobban kiszolgáltatottá tette a hazai élelmiszertermelést és Szlovákia élelmiszer önellátottságát.

Mindezt bizonyítja az agrár- és élelmiszerkereskedelem évről évre növekedő negatív szaldója a hazai innovatív agrár- és élelmiszeripari támogatások hiánya, a nem transzparensen leosztott uniós támogatások körüli ügyletek felhalmozódása is.

Pozsony, 2019. október 12.

- - - - - - - - - - - - -  -

A Híd rögtön reagált is a fejleményre, mondván: "pozitívan értékeli az MKP OT-a mai döntését, s legfőképpen azt, hogy akkor, amikor az ország és a szlovákiai magyar közösség az önálló Szlovákia történelmének egyik legfontosabb parlamenti választása előtt áll, át tudott lépni azokon az árkokon, amelyeket az elmúlt évtized csatározásai vájtak pártjaink és választóink közé." A kormánypárt szerint "jelenleg, pár hónappal a választások előtt, nem újabb, összefogást szorgalmazó tömörülésékre van szükség, hanem arra, hogy eredményekkel és kiépített szervezekkel rendelkező pártjaink megtalálják az eredményes együttműködés formáját. Azt a formát, amely biztosítja a csatlakozó pártok identitásának, arculatának a megőrzését, és azoknak a régióknak a fellendítését, amelyekben nemzeti, etnikai kisebbségeink élnek. Ezt tartottuk szem előtt, amikor az MKP képviselőit tárgyaló asztalhoz hívtuk." A Híd elnöksége ezzel a kérdéssel mindjárt a hét elején foglalkozni fog.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum vezetője úgy véli, pártja a kormányváltásban érdekelt, és mivel a Híd ennek a kormánynak a tagja, vele ezt nem lehet kivitelezni. "Azt szeretnénk, hogy a magyarok a jó oldalon álljanak,  és ne szövetkezzenek a rosszal. Továbbra is érvényes a megállapítás: ahol Bugár szerepel, a Magyar Fórumnak nincs keresnivalója. Marad a külön indulás lehetősége, folytatjuk a tárgyalást az Összefogással." 

Az Összefogás mozgalom nevében Mózes Szabolcs nyilatkozott, aki elmondta: „Az Összefogásnak sikerült olyan helyzetet teremtenie, amiben először mutatkozik valós esély a magyar-magyar megegyezésre. Mi ehhez nemcsak a társadalmi nyomást, de a kulcsrakész megoldást, egy tömegek által megtámogatott választási pártot is létrehoztunk. Most az MKP és a Híd vezetőségén a felelősség, hogy transzparensen, minél több új arcot és ötletet bevonva, az öntisztulás jeleit mutatva egyezzenek meg, ellenkező esetben a választók ezt pártpaktumnak, becsapásnak, saját hatalmuk átmentésének fogják értékelni.”

forrás: https://felvidek.ma/2019/10/az-mkp-orszagos-tanacsanak-nyilatkozata-2/
            https://parameter.sk/dontottek-menyhartek-az-mkp-es-hid-egyuttmukodese-legyen-az-alap-amire-epiteni-lehetn

Az MKP Országos Tanácsának ülése: