Foto: Duray Rezső

A Felvidékről kitelepített 76616 magyar emléknapját minden év április 12-én tartjuk. 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítése. Az  utolsó szerelvény 1949. június 5-én indult, és e két időpont között szinte naponta vitték a kijelölt családokat ingóságaikkal együtt Magyarországra…/dr036

Az évenkénti központi megemlékezés szervezője az a Rákóczi Szövetség, amely szervezetet az 1945-ben elűzöttek és elmenekültek, valamint az 1947-49-ben kitelepítettek alapítottak. Idén a Budapest rendezvényhajó volt a helyszíne a megemlékezésnek és gálaműsornak.

A rendezvényen Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke elmondta, hogy az új szlovák köztársasági elnöknek fontos szerepe lehet abban, hogy a nehéz, "érzékeny" kérdésekhez is hozzányúljanak végre. Ezek között említette a kollektív bűnösség kérdését, amire szerinte megoldást kell találni.

Duray Miklós felvidéki politikus felidézte, hogy a csehszlovák hatalom annak idején 180 ezer felvidékit jelölt ki áttelepítésre.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy a mások tisztelete részünkről megmaradt, de iskoláinkhoz, anyanyelvünk használatához, himnuszunk énekléséhez, jelképeink használatához való jogainkat ma is megkérdőjelezik. Ezért kell emlékeznünk, ez egyéni és közösségi felelősségünk – figyelmeztetett.

Az emlékünnepségre meghívást kapott Duray Rezső, az MKP szenci és járási elnöke aki tájékoztatta a Rákóczi Szövetség vezetőségét a járásunk iskoláiba való beíratás folyamatáról és az elsősök várható számának alakulásáról.

A gálaműsorban neves felvidéki előadóművészek szerepeltek.

A kitelepítés emléknapja Budapesten: