Foto: Vysztavel Csaba

Az Európai Kulturális Örökség ciklusán belül a mai, vasárnapi koncert volt a zenekar utolsóelőtti fellépése. Felemelő bemutatkozás volt, nemcsak zenei, hanem társadalmi vonatkozásában is.../vcs 094  

A Beliczay Kamarazenekar 2018-ban alakult Lakatos Róbert brácsaművész, a kassai Thália Színház zenei művészeti vezetőjének kezdeményezésére. Tagjai a szlovákiai magyar és szlovák zenei művészet jeles képviselői, akik az ország legjelentősebb nagyzenekaraiban (Szlovák Filharmónia, Szlovák Rádió Zenekara, Szlovák Nemzeti Színház) tevékenykednek. A zenekar nevét az egykori, 1835-ben Komáromban született zeneszerző, Beliczay Gyula után vette fel. Beliczay Robert Schumann és Felix Mendelssohn-Bartholdy romantikájának folytatója volt.

Szerkesztőségünk legnagyobb sajnálatára (hálistennek) ma legalább három komoly esemény volt Szencen és Pozsonyban, ez meglátszott a látogatók számában is. Remélhető, hogy ezt idővel a város és szervezeti egységei majd "valahogy koordinálják". Vagy talán már egy 20 ezres város lettünk, amely ilyet is elbír? A szenci magyaroknak ez talán egyszere egy kicsit sok.
Köszönjük Vysztavel Csabának a tudósítást.

A Beliczay Kamarazenekar Szencen: