Foto: Agárdy Gábor

Nagyszabású és méltó ünnepséggel emlékezett meg Szenc városa és sportklubjai a szenci futball 100 éves megalakulásáról. A mintegy 200 vendég között volt Martina Lubyová iskolaügyi miniszter-asszony, Juraj Droba Pozsony-megye elnöke, Bárdos Gyula a Csemadok elnöke, Martin Doboš járási hivatalvezető és még sok más prominens meghívott…/ag085

Az ünnepséget ifj. Kurucz József ( a régi szencieknek: „Cigli“  fia) „Fa leszek, ha fának vagy virága“, Petőfi Sándor versére írt dallam nyitotta meg. Akárhogyan is nézzük, az első 40 évet bizony, a szenci magyarok vitték a vállukon, beleértve a II. világháború alatti  viszonyokat is.
Majd polgármesterünk – Dušan Badinský - szólt a meghívottakhoz és értékelte a szenci foci elmúlt 100 évét. A jelenlévők egyperces csenddel emlékeztek az elhunytakra, kiknek névsorát kivetítették. Majd a vendégek kaptak szót. Közben a Művészeti Alapiskola tanárai adtak ízelítőt a zeneirodalom remekeiből. Szenc városa polgármesterünk által átvette az elismerő kitüntetéseket a helyi foci támogatásáért – és amit külön kiemeltek – az ifjúsági labdarúgás felkarolásáért. Múzeumunk igazgatója Strešňák Gábor pedig felhívta a figyelmet, hogy várják a témával kapcsolatos dokumentumokat, fotókat és október 3-án nyílik meg a kiállítás, amely a szenci foci  elmúlt 100 évével foglalkozik.
A meghívottak pedig egy emléklapot és emlékérmet, valamint egy kiadványt kaptak emlékbe.
A végén pedig egy kis frissítővel kínálták meg a nagyszámú vendégsereget.

 

100 éves a szenci foci: