Foto: MTI-Illyés Tibor

Magyarország nemzeti ünnepének alkalmából augusztus 19-én Budapesten a Parlamentben tizenegy szervezet, ill. személyiség vehette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Potápi Árpád-János államtitkártól a Külhoni Magyarságért Díjat…

Köztük van a CSEMADOK is, melynek nevében a díjat városunk szülötte és a Csemadok országos elnöke Bárdos Gyula vette át Szent István ünnepe alkalmából az Országház Vadásztermében. Gratulálunk!

A Csemadok mindmáig hatékonyan képes mozgósítani 50 ezres tagságát, és rajta keresztül a szlovákiai magyarságot. Ennek jó példáját adta az anyanyelvi oktatás, a rádió magyar nyelvű adása melletti, vagy a nyelvtörvény elleni kiállásával, legutóbb pedig aktívan bekapcsolódott a kisiskolák megszüntetése elleni és a Malina Hedvig melletti szimpátiatüntetés szervezésébe. Alapszervezetei évente 10-15, területi választmányaik 25-30, az országos tanács 25-30 kiemelt rendezvényt valósítanak meg. Ez azt jelenti, hogy a Csemadok jóvoltából minden évben legalább 5000 magyar nyelvű kulturális rendezvény valósul meg az országban. 

A díj átvételének résztvevői: