Tisztelt Weboldal-felhasználók és Társszerzők!

 www.szenc.sk - a szenci magyarok weboldala immár 2007 óta igyekszik megmozgatni Szenc város magyarságát azzal is, hogy eseménynaptárt készít a jövőben megtörténendő kulturális, társadalmi, sport- és más eseményekről, valamint riportot ad a már megtörtént eseményekről is.

Örvendetesen szaporodnak az olyan események, ahol nem a weboldal szerkesztősége a tudósító (szerző, fotós, stb:), hanem külsős anyagot kapunk azzal a kéréssel, hogy tegyük fel a honlapra. Ezt mi mindig megtesszük, ha a küldött anyag megfelel a honlap irányultságának és etikájának, valamint  a beküldött fotók, szövegek valamilyen módon, elkerülve a nehézséges konvertálásokat és más grafikai munkákat, minél gyorsabban felhasználhatók.

A weboldal munkatársai és egész szerkesztősége civil, nem fizetett munkával járul hozzá a weboldal tartalmához és karbantartásához. Ezért kidolgoztunk egy olyan útmutatót, aminek segítségével a külsős „informátorok“ el tudják készíteni anyagaikat úgy, hogy azok mihamarabb publikálásra kerüljenek és ne igényeljenek a publikálás előtt többórányi utánmunkálatokat a szerkesztőknél. Ez vonatkozik az eseménynaptárra (leendő, jövőbeli történések), valamint a már megtörtént események (múlt események) dokumentálására is.

 Az első axiómánk: ami 2-5 óra után kerül föl a weboldalra, az már nem újdonság, hanem egy régi hír, pár napos esemény. Ezért mihamarabb küldjük az anyagokat a megszületésük után (mondjuk ne három nap vagy egy hét  múlva...)

 1. Főbanner

 Ez a kezdőoldal tetején található képes-szöveges információ, ami automatikusan váltja magát, ha több van belőle (a banner jobb alsó sarkában kék köröcskék jelzik az aktív képek számát). Ha valaki bannert akar küldeni, akkor azt 979 x 349 dpi méretben kérjük *jpg formátumban (megjegyzés: a banner aljából a szöveges rész elvesz 72 dpi-t, tehát a teljes kép magasságából cca 20,6%-ot.). A szerkesztőprogram a bannerfotó erre a részére teszi rá a fehér szöveges sávot (alulról 72dpi) és letakarja a fénykép alsó részét (fentről a látható rész 277 dpi). Ha valaki fotóból akar bannert csináltatni a szerkesztőséggel, akkor annak szélessége legalább 900 dpi legyen és mérje fel a hozzátartozó magasságot, amit úgy kapunk meg, hogy  a szélességet elosztjuk 2,805-el).

Számítani kell arra, hogy ezen az alsó sávon semmi sem lesz látható. Ide tehát fontos információt ne tegyünk. A banner alján van két sor szöveg: egy felső kék szövegsor és alatta egy fekete betüs sor. A felső sor a főcím, az alatta lévö sor általában a hozzá tartozó információk.  Ha valaki egyedi szöveget kér és nem akarja, hogy a szerkesztőség csinálja meg ezt a két sort, elég ha *txt vagy *doc illetve *docx (word) formátumban küldi el a szerklesztőségnek, feltüntetve, hogy melyik-melyik. Lehetőség van a banner képére való kattintással linket is aktiválni, pl. aprólékos szervezési útmutatóra, programra, stb.

 2. Eseménynaptár

 Az eseménynaptárba a szöveget *txt vagy *doc illetve *docx (word) formátumban kérjük. A saját kezdőképet (thumbnail-t) igénylők 120 x 80 dpi nagyságban, *jpg formátumban küldjék. Az eseménynaptár is tartalmazhat fényképeket, meghívókat, stb..., amit legjobb így elküldeni:

a)      fényképek: elsősorban 900 x 600, ill. ha ilyen nincs, akor 800 x 533 dpi, *jpg formátum (3:2 képarány). Legrosszabb esetben 800 x 600 dpi nagyságban (4:3 képarány).

b)      plakátok, meghívók: szélessége 600 dpi, magassága ne legyen több mint 1500 dpi, *jpg formátumban kérjük. Természetesen elfogadunk *pdf formátumot is, de ezt már konvertálni kell, ami további munkát és időveszteséget igényel.

 Ha a beküldőnek csak 4:3 képarányú fotói vannak, akkor küldje 800 x 600 dpi méretben vagy akár 900 x 675 dpi méretben. Ezek a méretek könnyen feldolgozhatók.

Mindig írjuk oda a szervezők nevét, egyesületét.

3. Múlt események

 Nagyjából ugyanaz vonatkozik erre a rovatra is mint az Eseménynaptárra. A szövegnél nagyon jó, ha van egy 2-3 soros bevezető, ami után egy új bekezdésben folytatódik a szöveg. Természetesen igyekezni kell a lehető legrövidebb szövegre anélkül, hogy információ- átadásvesztés esete állna fenn. Mindig írjuk oda a szöveg szerzőjének nevét, valamint a fotós nevét is (ill. azt a forrást, ahonnan a fotókat a beküldő átvette - ez törvényi kötelezettség is).

A képeket elsődlegesen 900 x 600, ill. 800 x 533 dpi, *jpg formátum (3:2 képarány) vagy ha máshogy nem megy, akkor 900x 675, illetve 800 x 600 dpi nagyságban, *jpg formátumban várjuk.

 4. Más dokumentumok küldése

Ez történhet akár *txt, *doc, *docx, *jpg, *pdf formátumban is. Írásos dokumentumokat legjobb valamelyik Word-fáljként küldeni (*doc,, *docx).

 Indokolt esetekben más méretben, felbontásban és formátumban is elfogadunk képeket, szöveget annak a tudatában, hogy feldolgozásuk időigényes lesz, tehát nem tudjuk garantálni a gyors és időszerű publikálást.

 Ezzel az útmutatóval az a célunk, hogy a weboldal mindig naprakész (vagy inkább órárakész) legyen, időszerűen mutassa be a szenci magyarok társadalmi mozgását. Az utóbbi időben ugyanis örvendetesen megnőtt a publikálást kérők száma és szerkesztőink a napi munkájuk mellett nem mindig győzik az igényes képfeldolgozásokat (szín-, fényesség-, kontraszt-, színtelítettségi javításokat és szövegírásokat) amit mindezidáig ingyen és bérmentve végzünk a szenci magyarok informálásáért.

 Köszönjük megértésüket!

 www.szenc. sk oldal Szerkesztősége nevében

Agárdy Gábor