ha sok magyar elmegy szavazni. A Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában hétfőn Öllös László politológus nyilatkozott a szlovákiai választások várható eredményeiről és mindenekelőtt a Szövetség esélyeiről...

A riporter kérdésére, hogy mi a tétje a szeptember 30-án tartandó előrehozott parlamenti választásoknak, a politológus úgy fogalmazott, hogy egy stabil kormány létrehozása.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három év alatt az alkotmányos többségű koalíció fokozatosan a széteső kormányzás jeleit mutatta és korábban nem tapasztalt kaotikus állapotokat teremtett.

Magyar szempontból pedig az a legnagyobb tétje, hogy hosszabb kihagyás után ismét legyen egy releváns magyar képviselet a törvényhozásban, mivel a szlovák pártok ígéretei ellenére szinte semmi jó nem történt Dél-Szlovákiában és a kormányprogramba bekerült programból, amely a kisebbség helyzetének javításáról szólt, semmi nem valósult meg vagy azért, mert fontosabbnak vélt dolgokat kellett megoldani, vagy azért mert a négypárti koalícióban az egyes politikai tömörülések másként ítélték meg ezt a kérdést.

Öllös László szerint a Szövetség potenciálisan akár 8-10 százalékos támogatást is szerezhetne és ez komoly szereplővé tehetné a parlamentben, de egyrészt sok a kiábrándult szavazó, akiket mozgósítani kellene, és bár a másik két, magyarokat megszólító pártnak (a Dzurinda vezette Modrínak, illetve a Simon Zolst vezette Magyar Fórumnak és partnereinek) semmi esélye nincs a bejutásra, szavazatokat vihetnek el a Szövetségtől és ez a végelszámoláskor hiányozhat.

A politológus nem hisz túlságosan a közvéleménykutatásokban, de érzékelhető, hogy jelenleg korántsincs akkor választási kedv Szlovákiában, mint ahogy korábban, és ez növelhetné a Szövetség esélyeit, amennyiben a kampány finisében mozgósítani tudná a magyar választókat. Elsősorban a regionális témák fontosak, hiszen az itt élőket ez érdekli, az országos témák közül a magyar nyelv szerepének növelése, esetleg hivatalossá tétele lehet meghatározó.

forrás: https://ma7.sk/aktualis/ollos-laszlo-ha-sok-magyar-elmegy-szavazni-a-szovetseg-bejuthat-a-parlamentbe