(...)
A szenci polgármesteri posztra négy jelölt pályázik, akik már korábban bejelentették indulásukat – a jelenlegi polgármester Dušan Badinský, Andrea Palcová, Peter Kmeť és Pavol Kvál. Hetvenen pályáznak a városi képviselői mandátumra, ebből 28-an függetlenként kívánnak indulni, 42-en pedig politikai pártok és koalíciók jelöltjei…

Szencen, de jellemzően a környékén is nem annyira a szlovákok és magyarok közt észlelhető megoszlás, hanem inkább a régi szenciek és a betelepültek közt, ami az elmúlt 8-10 évben elég markánsan megjelenik a képviselő-testületben is, érezhető egy éles törésvonal a két csoport közt, és a négy polgármesterjelöltből is ketten – mondhatni úgy – új szenciek” – nyilatkozta Klenovics Gábor, a Szövetség szenci szervezetének elnöke, hozzáfűzve, az elmúlt időszakban a szervezetük igyekezett főleg a régi szenciekkel együttműködni, mert velük tudtak csak együttműködni a képviselőik is.

bilboard-szovetseg_6x4 

„Folynak még jelenleg is tárgyalások, a két „újszenci” polgármesterjelölt közül az egyik, Peter Kmeť például megkeresett bennünket, hogy szeretne találkozni velünk. A kampányülésünkön meg is egyeztünk, hogy meghallgatjuk őt, mert politikailag is így tartjuk korrektnek. Többé-kevésbé tudjuk azonban, hogy kit fogunk a polgármester-választáson támogatni. Van egy független csoportosulás, a 90301-es – Szenc irányítószámáról kapták a nevüket, négy évvel ezelőtt egy fiatal csapat ezzel a néven indult függetlenekként, akikkel a jelenlegi képviselő-testületben is jól együttműködnek a képviselőink, az ülések előtt mindig találkoznak, megbeszélik az előterjesztett anyagokat, és amennyire lehet, igyekeznek együtt szavazni” – mondta Klenovics Gábor, hozzátéve, nagy valószínűséggel az ő jelöltjüket fogják támogatni a polgármesteri posztra, az édesapja a múltban károm választási időszakon keresztül is polgármester volt Szencen, így ismeri a problémakört, tudja, hogy mivel jár ez.

 oreg stift plakát szenc_6x6

A Szövetség szenci szervezetének választási programjából

„Négy évvel ezelőtt a jelenlegi polgármester Badinskýt támogattuk, őt támogatták a 90301-esek is, gyakorlatilag az ő jelöltjük volt. Február táján azonban Badinský kijelentette, hogy nem kér sem a 90301-esek, sem pedig a magyarok támogatásából, vagyis gyakorlatilag ő maga zárta el ezt az utat” – mondta Klenovics hozzáfűzve, nem beszélve arról, hogy látni kell azt is, a város az elmúlt négy évben nem fejlődött, stagnált, vagy akár azt is mondhatni, hogy rosszabbodott a helyzet. „Nem történik semmi, problémák vannak, a városban rendetlenség van, így már az elején megegyezünk abban, ha csak nem áll fel rendkívüli helyzet, akkor nem a jelenlegi polgármestert fogjuk támogatni” – mondta hozzáfűzve, ezért döntöttek úgy, hogy valószínűleg a 90301-esek jelöltjét: Pavol Kvált támogatják majd, bár még nem mondták ki a végső szót.

Általában két héttel a választások előtt összehívunk egy taggyűlést, és ott születik meg a végső döntés, ezen az ülésen általában bemutatkoznak az ez iránt érdeklődést mutató polgármesterjelöltek is” – mondta Klenovics.

A Szövetség Szencen összesen 10 képviselőjelöltet indít, a Progresszív Szlovákia után így a Szövetség itt a második legtöbb képviselőjelöltet indító párt.

„Szencen az új szerint három választási körzet van, mivel a város lakosságának száma átlépte a 20 ezres határt. Szenc magva, azaz a belváros adja az első és második körzetet, a perem, ahol legfőképpen az új betelepülők élnek, a hármas körzetet. Mi a hármasban nem is indítottunk jelölteket, mert ott nagyon kevés a magyar, ott megegyeztünk a 90301-esekkel, hogy az ő jelöltjeiket fogjuk támogatni, cserébe a mi körzeteinkben kérnénk az ő támogatásukat” – mondta Klenovics hozzáfűzve, a Szövetség 10 képviselőjelöltet indít, a 90301-esek összesen 12-őt, tehát egyikük sem indít teljes listát, így próbálnak egymást támogatva minél jobb eredményt elérni.

„Jelenleg három képviselőjelöltünk van a testületben, mind a hárman indulnak újra: Bárdos Gyula, Németh Gabriella és Galambos Rudolf is” – mondta. A tíz képviselőjelölt közül a Híd platformnak három jelölte van, az Összefogásnak egy, az MKP-platformnak pedig hat. Vannak köztük idősebbek és fiatalabbak is, a legfiatalabb jelölt egy 25 éves diák.

„Meglepő módon jelenleg „csak” 28 a független képviselőjelölt, pedig a múltban nem ez volt a tendencia. Ez talán annak is köszönhető, hogy a függetlenként indulóknak 500 aláírást össze kellett gyűjteniük, ami nem olyan egyszerű” – tette még hozzá Klenovics Gábor.

A Szövetség szenci szervezete az elkövetkező napokban mutatja be a választási programjának főbb pontjait és a szakterületekért felelős jelölteket.

Dunajszky Éva
forrás: https://ma7.sk/tajaink/pozsonyban-koalicioban-indul-a-szovetseg-szencen-onalloan?fbclid=IwAR3-8wCxTdX91vXqVSCDxVm1w_RSneuWt4P2TycKMVfi-u4bkWJkcF1CElA