A Pátria rádió szombati (nov. 30.) műsorának vendége volt Bárdos Gyula, az MKP Országos Elnökségének tagja, a Magyar Közösségi Párt választási listavezetője…

Bárdos a műsorban elmondta, meggyőződése, hogy a február 29-i parlamenti választásokon egyetlen magyar lista jut csak be a parlamentbe, azok pedig ők lesznek. Keményen kritizálta Bugár Béláékat, amiért azok a közös indulásról szóló tárgyalásokon arrogánsan, másokat lenéző módon léptek fel.

Hasonló a helyzet mint 2014-ben volt

Mint elmondta, a jelenlegi helyzet nagyon hasonlít a 2014-es államfőválasztás előtti szituációhoz. A Most-Híd azon Bárdos Gyula helyett a szlovák František Mikloškot támogatta, de Bárdosnak ha szorosan is, de sikerült elérnie az öt százalékot. „Most is két tömörülés van. A választó, ha látja, és értékeli, hogy változást akarunk, mellénk fognak állni,“ hangsúlyozta.

A tárgyalások hátteréről

A műsorban fellebbentette a fátylat a választókat hónapokon keresztül traumatizáló, semmitmondó tárgyalássorozat hátteréről is az MKP és a Most-Híd, valamint a többi kis párt között. Az elhúzódó tárgyalássorozat egyik oka az volt, hogy a Most-Híd két utolsó lehetőséget is kapott arra, hogy elutasítsa a Smerrel való kormányzást 2020 után.

„A tárgyalásokon ott voltam, és az utolsó pillanatig ragaszkodtunk ahhoz, hogy amit a (szerk. Megj. Most-Hidas) kollégáink megegyezésnek prezentáltak, az csak javaslat legyen. Hogy ha a javaslatot a Most-Híd és az MKP elfogadja, akkor mind az öt párttal (szerk. Meg. MKDSZ, Magyar Fórum, Összefogás) le kell ülni és újra kell kezdeni a tárgyalásokat. Végig éreztem a bizalmatlanságot az Összefogással szemben. A gúnyos megjegyzésekből, hogy ha majd jönnek a fiúk, kapnak egy helyet. A magyar Fórumról pedig a Híd hallani sem akart. Ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy csak javaslat legyen. És itt jött az Országos Elnökség,“ mely lesöpörte az egészet, hangzott el a műsorban.

“Sajnos vannak egyesek, kettesek, hármasok, akik csak magukban, csak a saját pártjukban gondolkodnak. Alázat nélkül és le akarja nyomni a másikat” – mutatott rá.

Bugárék nem akarták elengedni a Smert

Bárdos szerint furcsamód nem Bugárék Smerrel való koalícióra lépésével volt a gond, hanem hogy mindez nem hozott kellő eredményt. A fő gond pedig szerinte a Kuciak-gyilkosság után alakult ki, amikor a Most-Híd továbbra is a kormányban maradt. Listavezetőként szeretné visszaállítani a magyarok becsületét, és egyértelművé tenni, hogy csak azokkal lehet együttműködni, akik az alapvető dolgokat komolyan veszik.

“Eljutottunk oda, hogy hülyítjük az embereket, és elhitetjük velük, hogy ez az igaz“ – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy céljuk, hogy olyan képviselet legyen a parlamentben, amely a jó oldalon áll. “A nehezebb utat választottuk azért, hogy a nép megértse, hogy tiszta lappal kell bejutni, és nem feltétlenül kell kormányon lennünk. Nagyon fontos, hogy a három politikai szubjektum egy csapatként fog indulni”

Jót tett neki a 10 év parlamenten kívüli lét

– mondta Bárdos, aki úgy látja, személy szerint jót tett neki, hogy 10 évig nem volt a parlamentben. Ez alatt az idő alatt állítása szerint megtanulta meghallgatni az embereket.

Választási programjukat 10 napon belül közzéteszik, mely elsősorban a regionális különbségek csökkentésére, a nyelvhasználati és önrendelkezési jogok erősítésére fog fókuszálni és bízik abban, hogy csapatuk mögé felsorakozik a felvidéki magyarság. “Új korszak kezdődik február 29-én” – hangsúlyozta, szerint olyan tisztességes korszak, amelyben nem pénzben, helyekben, cégekben fognak gondolkodni, hanem tisztességes magyar képviseletben.

Nem Orbán dirigál

A műsorvezető kérdésére kitért a közös magyar lista Budapesttel való kapcsolatára is. „Nem azt mondta Orbán Viktor, hogy hajrá Pellegrini? Mi pedig mit mondunk? (…) Hogy a Smerrel, SNS-szel, Kotlebával és Harabinnal nem. Senki nem mondja meg nekünk, hogy mit tegyünk. Senki nem dirigál. Azért vállaltam el a listavezetést, mert hiszek benne“ – zárta Bárdos, bízva abban, hogy a nagyon lenézett összefogásosok hozni fogják az eredményt.

KÖRKÉP.SK
Forrás: https://korkep.sk/cikkek/belfold/2019/11/30/bardos-gyula-visszanyerjuk-a-felvideki-magyarsag-becsuletet/?fbclid=IwAR36jxwxOX5qWo1f9QU2By5qqzaGLrd_xauGXYuqQXmBHL7v-