Az Aliancia – Szövetség szenci helyi szervezete elnökének, Klenovics Gábornak év végi tájékoztatója…

VÁLASZTÁSOK

Október 29-én lezajlottak Szencen is az összevont megyei- és helyhatósági választások, amelyeken a lakosok 36,62%-a voksolt. 1847 szavazattal (32,97%) Pavol KVÁLT választottuk meg polgármesternek, akit mi is támogattunk a kampány során.

Korábbi képviselőink, BÁRDOS Gyula, GALAMBOS Rudolf és NÉMETH Gabriella jól szerepeltek a helyhatósági választásokon és mindhárman az új képviselő testület képviselői lettek. Az Önök szavazatának és támogatásának köszönhetően, az egyre csökkenő létszámunk – és főleg arányunk – ellenére, sikerült megtartani a 3 képviselői helyünket. Köszönet ezért!

A választások után rögtön megkezdtük a tárgyalásokat a megválasztott polgármesterrel és képviselőkkel, hogy városunkban továbbra is részesei legyünk a történéseknek és az Önök érdekeit tudjuk érvényesíteni. Ezen tárgyalások során sikerült több fontos célunkat is elérnünk, többek között megtartanunk a számunkra fontos Iskolaügyi- és Kulturális Bizottság elnöki pozícióját.

Az új polgármester beiktatására és az újonnan megválasztott városi képviselők eskütételére 2022. november 25-én került sor. A Szövetség három megválasztott képviselője a szlovák mellett magyarul is elmondta az eskü szövegét. Ugyancsak elfogadásra kerültek a szakbizottságok. Bárdos Gyula az újonnan megalakított Polgármester és a képviselők ellen beadott panaszokkal foglalkozó Bizottság elnökének lett megválasztva, míg Galambos Rudolf továbbra is az Iskolaügyi- és Kulturális Bizottság elnöke lesz. Németh Gabriellát a Városi Tanács tagjává választották és ő vezeti majd a Szövetség képviselői klubját is. Az alpolgármesteri pozíciót továbbra is Juraj Gubáni tölti majd be csakúgy, mint az elmúlt 4 évben. Takarékossági (illetve technikai) okokból ugyanakkor a város új vezetése egyelőre nem látja szükségesnek a második alpolgármesteri pozíció létrehozását.

Az egyes szakbizottságok is megválasztásra kerültek a 2022-2026-os időszakra. Minden bizottságba javasoltunk szakértőket, akik munkájukkal és szaktudásukkal segítik majd a városi képviselőket.

Az Szövetség által delegált tagok a következők:

Iskolaügyi- és Kulturális Bizottság – Galambos Rudolf – elnök, Németh Kovác Katalin

A Polgármester és a Képviselők Ellen Beadott Panaszokkal Foglalkozó Bizottság – Bárdos Gyula – elnök

Pénzügyi bizottság – Mészáros Miklós

Egészségügyi- és Szociális Bizottság – Németh Gabriella, Klenovics Czére Krisztina

Sportbizottság – Szabó Gabriella

Környezetvédelmi- és Közrendet Felügyelő Bizottság – Németh Tibor

Idegenforgalmi, – Közlekedési- és Parkoláspolitikával Foglalkozó Bizottság – Árva Péter

SENCAN Szerkesztőségi Bizottság – Németh Gabriella, Rovensky Mária

A megválasztott képviselőknek, illetve a szakbizottsági tagoknak sikeres munkát, jó érdekérvényesítést kívánunk!

REFERENDUM

Mint arról már bizonyára értesültek, 2023. január 21-én, szombaton, Szlovákiában referendumot tartanak, melynek témája az előrehozott választások. Bár még az is elképzelhető, hogy az aktuálpolitikai helyzetre való tekintettel végül nem lesz szükség a referendumra (de ezt egyelőre nem tudjuk).

A Szövetség párt Országos Elnökségének a népszavazás kapcsán megfogalmazott álláspontja mindenesetre az, hogy Szlovákiának előrehozott parlamenti választásokra van szüksége, ennek feltételeit azonban a parlamentben kell megteremteni, hogy ez a téma ne váljon öncélú politikai marketing eszközévé. Ezért a párt és annak struktúrái az esetleges januári népszavazás kampányában nem vesznek részt és a választókra bízzák a döntést, hogy élnek-e állampolgári jogukkal.

VÁLASZTÁSOK

Az elmúlt napok parlamenti történéseinek fényében - amikor is a Szlovák Parlament nem szavazott bizalmat Eduard Heger kormányának – egyre valószínűbbnek tűnik, hogy jövő tavasszal előrehozott választásokra kerül sor hazánkban. Mivel egyelőre semmiféle információnk nincs ezt illetően, erről majd a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket írásban és személyesen a taggyűlésünkön is a tavasz folyamán.

Engedjék meg, hogy a Szövetség szenci helyi szervezetének nevében megköszönjem a támogatásukat és bizalmukat a 2022-es évben és áldott, békés karácsonyi ünnepeket és örömökben, sikerekben gazdag boldog új évet kívánjak!

Klenovics Gábor, a Szövetség Szenci Alapszervezetének elnöke