A Turán nevű szerelvény szalonkocsija fél évszázada Szencen vesztegel egy kertben. Rosszul néz ki, de menthető…

Horthy Miklós a Turánon utazott rendszeresen Kenderesre, ezzel a vonattal szállították haza Budapestről fia, Horthy István holttestét is. Ez az a vonat, amin Horthy 1944 tavaszán Ausztriába utazott, hogy Hitlerrel találkozzon, és a visszaútra is ehhez a vonathoz csatolták hozzá azt a vagont, amin Edmund Veesenmayer, Hitler teljhatalmú megbízottja Magyarországra érkezett. Ennek a különvonatnak az egyik vagonját találták meg a Pozsony melletti Szencen – írja az Új Szó.

1944 őszén, Budapest ostroma előtt a szerelvényre felpakolták a budai vár berendezésének egy részét, hogy nyugatra menekítsék azt. A vonat Csehországig jutott, a szállítmány további sorsa homályos. A szerelvényt Csehszlovákia megtartotta hadizsákmányként, majd a Csehszlovák Államvasutak a saját állományába helyezte. A kocsikat szétcsatolták és külön-külön használták tovább. A most megtalált kocsit 1970-ben selejtezte le a csehszlovák vasút, majd egy magánszemély megvásárolta és elhelyezte a kertjében, ahol most is áll.

A telek új tulajdonosa nyaralót építene, nincs szüksége a vagonra, ezért megkereste a Szlovák Vasúttörténeti Múzeumot, hogy érdekli-e őket a kocsi, mire a múzeum szakértői a sorozatszám alapján kinyomozták, hogy a Turán egyik vagonjáról van szó. A Szencen veszteglő vagon egy étkezővel, nyolcszemélyes faragott asztallal, konyhával és három hálószobával felszerelt szalonkocsi.

A kocsi menthető és felújítható állapotban van, a vagont pedig a Szlovák Vasúttürténeti Múzeum egy felvidéki magyar vonatrajongó, Darázs László közvetítésével felajánlotta a Magyar Vasúttörténeti Parknak, akik vállalták a kocsi elszállítását és felújítását. A költségeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma állja.

forrás: https://azonnali.hu/cikk/20200911_megtalaltak-horthy-kulonvonatanak-vagonjat-meg-pozsony-mellett?fbclid=IwAR3ExVU6jufaUvyBdFz_TgpDEut_tHrZHhMdNLysgWtm9bPMiLN2_B0AE0w

NYITÓKÉP: A kocsi étkezője. Fotó: Darázs László 

Horty különvonatának szalonkocsija: