Eredetiben közöljük az MKP sajtóosztályának állásfoglalását:

Az MKP Pozsony megyében a megyei választásokon eddig minden választási ciklusban egy jobboldali koalíció tagjaként mérettette meg magát. Így lesz ez az idei megyei választásokon is, bár a koalíció összetétele kissé megváltozott…

Kikopott belőle az SDKÚ-DS, amely szinte megszűnt létezni, és szintén kimaradt a kormánytagsága miatt hitelét vesztett Most-Híd, amely a koalíció többi tagja számára elfogadhatatlanná vált. A megye nem egész 4%-os magyarsága először kényszerül majd a megyei választások történetében dönteni, melyik magyar jelöltnek szavaz bizalmat, ami könnyen oda vezethet, hogy a nevető harmadik lesz sikeres, és a magyarságnak nem lesz a megyében képviselője, aki érdekeinket keresztülviszi, védi. Ezen azonban az MKP nem tud változtatni, partnereink kategorikusan kizárták a Most-Híd esetleges koalíciós tagságát. Az MKP járási szinten sem tudott megegyezni a Most-Híddal, annak teljesíthetetlen követelése miatt, miszerint a szenci körzetben az eddig két ciklusban tevékenykedő, sikeres megyei alelnök helyett ők akartak jelöltet indítani. Ezt természetesen nem tudtuk akceptálni.

Így hát a Magyar Közösség Pártja Pozsony megyében ismét széleskörű jobboldali koalícióban indul, melyben koalíciós partnereink az SAS, OĽaNO, Nova, OKS, KDH és a ZZ (Zmena zdola) lesznek.

A több hónapja tartó koalíciós tárgyalásokat a megyei önkormányzat június 29-i ülése után szinte elölről kellett kezdeni, mivel változtak a körzetek és a választható képviselők száma 44-ről 50-re emelkedett. Ennek ellenére aránylag rövid idő alatt megegyezés született. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy problémamentes tárgyalások következménye a megegyezés, sőt kemény harcok után és több, gyakran fájó kompromisszum megtétele nyomán alakult ki a megyei jelöltlista.

Az MKP az elmúlt 4-éves időszakban tanúsított kiváló munkája alapján megbízható partnerként vágott neki a tárgyalássorozatnak és harcolta ki azt az eredményt, amely szerint a 2017-es megyei választásokon 2 hellyel tudta növelni indítható jelöltjeinek számát. Ráadásul ezek a helyek mind stratégiailag fontos körzetekben vannak, amelyekben a megye magyarsága él. Egy-egy jelöltet indíthatunk a pozsonyi járásban Vereknyén és Pozsonypüspökin, a Szenci járásban pedig sikerült megkapni az 5 lehetséges körzet közül azt a négyet, amelyben magyarok élnek. Így az MKP eddigi 4 mandátumát sikeres választások esetén 6-ra növelhetjük.

A jelöltek névsorát a jövő heti járási konferenciák után hozzuk nyilvánosságra.

Az MKP sajtóosztálya