Foto: Agárdy Miklós

A szenci, legalább 600 éves Szt. Miklós templom toronyórája 1981-ben újult meg, amikor  Morvay Lajos és Sztankó Mátyás műszerészek kezdeményezésemre megalkották az azóta is jól működő toronyórát...

Óramutatói és számlapja időtálló, rozsdamentes acélból készültek, remélve, hogy minden baj nélkül átélhetnek egy újabb évszázadot.

A templom külső vakolatának javítása során 1991-ben jelentették, hogy az egyik  mutatón valamilyen lyuk van, szabályos kör alakú, mintha valaki kifúrta volna. Mivel az akkori állványzat nem ért el az órákig, nem tudtunk ezzel foglalkozni.

Nos, az idén, 2016-ban, sor került a beazonosításra. Valamikor – néhány évtizede – az az ötlete támadt valakinek, hogy távcsöves vadászfegyverrel kipróbálja toronyóránk állóképességét! Célzott lövést adott le a torony nyugati homlokzatával merőleges irányból! Ezt a mellékelt fotók is bizonyítják (jól célzott!!!).

A konstruktőrök szakmai tudását bizonyítja, hogy a toronyóra továbbra is működött!

Szerény kérdésem az, mint az óraszerkezet elektromos részének tervezője és kivitelezője részéről (mivel a műszerészek már elhunytak) a következő: ki, mikor és mivel ártott a lesipuskásnak, hogy így járjon el?

Ami volt, az volt! Azonban remélem, hogy a lövésztudományát próbálgató „zsivány“ most akár névtelenül is hozzájárul a torony és az óra rendbetételéhez! A felbecsüt kár mintegy 1800 € (ebbe  belefoglaltatik a leszerelés, javítás és az újraszerelés, valamint a beállítás is – az állványozást nem számítva...).

Isten legyen hozzá irgalmas!

 

                   Agárdy Gábor 

Az átlőtt toronyóra