Szerkesztőségünk tudatosan és szigorúan visszafogta magát a jövő februári parlamenti választásokra való magyar egység megteremtésének értékelésétől, kritizálásától, javaslattal sem éltünk. Nem mintha nem lett volna épkézláb nézetünk, hanem azért, hogy oldják meg ezt a (regionálisan) választott képviselőink, akik minket a pártok különböző posztjain képviselnek. Az idő múlik, a „helyzet fokozódik“. Véleményeket az adott témában azonban közzéteszünk a paletta sokszínű kínálatából…

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -
Németh Gabriella: Nem találom a helyem 

A hétvégi OT óta nem találom a helyem. Nem szavaztam meg a Most-Híddal való tárgyalások újrakezdését, mégis szombat óta egyre csak nő bennem a feszültég. 

Sajnos kevesen voltunk, akik nem támogattuk a nagy összeborulást - a többség leszavazott minket. Azóta is rengeteg gondolat cikázik a fejemben és mint a szórványban élő magyarok helyi MKP-s képviselője féltem a felvidéki magyarságot, mert tudom és saját bőrömön érzem, mit jelent egy 10%-os kisebbség érdekképviselete.

Az elmúlt 2 napban több telefonhívást és üzenetet kaptam a járásból, hogy nem erre kaptunk mandátumot, hanem egy tisztességes magyar lista felállítására a civilekkel, egyházakkal, kisebb pártokkal, az Összefogással, de nem a Most-Híddal. Most viszont ott tart az MKP, hogy a harmadik mondatairól híres Most-Híd és annak elnöke Bugár Béla megmentője akar lenni. Mindezt egy állítólagos egység megteremtésének az érdekében. De hogyan lesz ebből egy, közös, egységes magyar lista és milyen áron?

A Magyar Fórum, az Összefogás és az Új Egység Mozgalom a múlt csütörtöki tárgyaláson világosan megmondta, hogy olyan listán nem fognak szerepelni, ahol a Most-Híd is rajta van. Ha ezt a kijelentésüket tartják, akkor máris nem lesz egység, nem lesz egy lista, mert a Magyar Fórum, mint bejegyzett párt, valószínűleg elindul egyedül. Vagy tán megváltoztatták a véleményüket és már szalonképessé vált számukra is a Most-Híd és felmennek ők is a közös listára? Jó lenne erre a kérdésre választ kapni!

És mit fog tenni az Összefogás, akik a Most-Híddal való tárgyaláson kijelentették, hogy Bugár, Jakab és Bastrnák nem lehet a listán, ezt a Most-Híd visszautasította és ezzel le is zárult közöttük a tárgyalás? Mára már elfogadhatóvá vált számukra, az eredetileg általuk kizárt, három Most-Hidas indulása? Mi változott meg csütörtök óta? Elcsábította őket a 33% a jelöltlistából? Jó lenne ezekre a kérdésekre is választ kapni!

Miért gondolja bárki is, hogy az MKP 90000 hűséges támogatói tábora számára egyszeriben elfogadható lesz a Most-Híd és az ő jelöltjeik? Ki lesz az a 25 MKP-s jelölt, akiket a járási konferenciák jóváhagytak, de lemaradnak a listáról, mert nekünk is csak 33%, azaz 50 hely jár? Miért gondolja bárki is, hogy az MKP-sok boldogan mennek majd szavazni egy Most-Híd vezette közös listára, mert ugye szerintük az első hely őket illeti, mert ők a parlamenti párt! Miért gondolja bárki is, hogy majd karikázással eldöntjük, hogy az MKP jelöltjei jussanak be! Nem fogjuk eldönteni, mert a karikák szétszóródnak és nagy valószínűséggel az első 10-15-ben helyet foglalók kerülnek majd be, ahol a legjobb esetben lesz majd 5-6 MKP-s jelölt. A szombati OT után az MKP-ban csalódott, kiábrándult, de eddig hűséges választók vagy nem fognak elmenni szavazni és ezáltal karikázni sem fognak, vagy jobb esetben, protest szavazatukkal erősítik majd a Magyar Fórumot - ha elindulnak egyedül - vagy más szlovák pártra voksolnak majd. Pont mi, az MKP, akarjuk megtanítani a magyarokat szlovák pártra szavazni?

Én úgy látom, hogy a körvonalazódó Most-Híd-MKP összeborulással, az MKP szavazataival, csak a Most-Hidat mentjük meg, nekik ugyanis elég lesz az az 1% - 2% amelyet azoktól az MKP-s választóktól kap majd a közös lista, akik hisznek benne, azok támogatóitól, akiknek reális esélyük van a bejutásra, viszont az MKP-s jelöltek felkarikázásához ez túl kevés lesz. Félő, hogy az MKP szavazói el fognak fordulni tőlünk. Az MKP jelöltjei a legjobb esetben bejutnak a lista elejéről, de a 10-15-ik hely mögül már csak valami csoda folytán juthatnak majd előbbre. Ha az a cél, hogy a Most-Híd és 5-6 MKP-s bejusson a parlamentbe, akkor ez reális lehet, de számomra ez nem bír jelentőséggel. Olyan érdekképviselet, amely 4 évig tolta a SMER-SNS-Most-Híd kormány szekerét, akik a harmadik mondatra hivatkozva maradtak a kormányban a két fiatal meggyilkolása után, akik megszavazták a himnusztörvényt, akik az alkotmánybírók megválasztásánál matematikai alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot, akiket nem igazán pozitív értelemben emleget a Threema – számomra hiteltelen.

Az egyik MKP járási szervezet FB oldalán láttam a minap Móricz Zsigmond egyik mondatát: ”Az is tolvaj, aki az emberek bizalmát meglopja!”.

Én nem akarok tolvaj lenni, ezért a nagy Most-Híd-MKP összeborulást nem támogatom, olyan listán pedig, amelyen Bugár Béla neve szerepel, én nem indulok!

Németh Gabriella – Szenc