Élesbe fordult az elnökválasztási kampány, egyre élesebb, néha már-már kíméletlen a hangnem is. Főként Andrej Kiska és Robert Fico közt. Figyelve a két levitézlett, a legtöbbek számára már „múltidősített” harcost, déjà vu kerít hatalmába…

Öt évvel ezelőtt ugyanezt a színházat láttuk, ugyanezekkel a főszereplőkkel. Csak akkor valóban főszereplői voltak az elnökválasztásnak, most meg statisztái, előretolt pozícióban.

Kiska újra kilépett az államfői poszt adta keretekből, s harcba szállt, hiszen nem titok, miután összecsomagol a Grassalkovich-palotában, politikai pályára lép. Bár ez ügyben csak szűkszavú nyilatkozatok születettek, vélhetően nem új formációban, hanem a Progresszív Szlovákiában gondolkodik, amely a felmérések szerint legesélyesebb államfőjelöltet, Zuzana Čaputovát indította – s Kiska nyíltan támogatja. Az persze kérdés, hogy jó ajánlólevél-e még az elnök kiállása, hiszen az utóbbi időben népszerűsége rendkívüli módon megkopott, a Focus ügynökség felmérése szerint a választók 60 százaléka nem akarja, hogy tovább politizáljon. A Smer sem kíméli, bizonyításra váró adócsalási ügyét lovagolta meg, miközben Kiska volt cégének, a KTGA-nak az ügyvezetőjét már meg is gyanúsították. Érthető, a legnagyobb kormánypártnak minden túloldali botrány jól jön, hiszen nem csekély a feladatuk, rövid idő alatt kell az eddig a brüsszeli bürokráciába belevesző, arc- és névnélküli, meglehetősen csinovnyikos Maroš Šefčovičot megismertetni, valószínűleg még a saját választóikkal is. Fico fénye ugyan megkopott, lassan a hatalom is kihull a kezéből, de a saját tábor mozgósítására még alkalmas lehet. És a Smer mindent meg is tesz, hogy elkerülje az öt évvel ezelőtti buktát, így bevetnek mindent és mindenkit, a harcba már Pellegrini is beállt.

Minden bizonnyal mindkét oldalon dörzsölt kampánystratégák szabják a mélyütéssel is felérő fordulatokat, de vajon látnak-e messzebbre a túloldalnál? Felmérték-e Marián Kotleba erejét, akinek közismerten rejtőzködő a szavazótábora? És mérlegelik-e Štefan Harabin ugyancsak nehezen mérhető, ám a láthatónál minden bizonnyal jóval nagyobb népszerűségét. Gondoljunk csak bele, ez a mečiari időkből itt ragadt csökevény hogyan mosta le a kampány kezdetén a politikai tapasztalatlansággal nem vádolható Bugár Bélát egy tévévitában, amelyet a nézők 80 százalékos tetszési indexszel jutalmaztak. Felelőtlenség lenne csak legyinteni a Harabin-jelenségre, az országban érezhető a kiábrándultság, s az mindig az olcsó messiásoknak kedvez.

Ezért is volt fontos, hogy ellenzéki térfélen a józan ész az ego fölé került a szavazatmaximálás érdekében. A jelek szerint Čaputová az urnához tudja vinni a választókat, és a politikai kurzusváltás elkötelezett híveit az sem zavarja, hogy a civil szférában szocializálódott, a politikát tehát csak távolról nézte. Čaputová térképén már ott van Dél-Szlovákia is, s lakossági fórumain szép számmal megjelentek magyar érdeklődők. Csalatkozniuk sem kellett, ha beérik a békés egymás mellett élés, a különbözőségek elfogadásának általános ígéretével. Ráadásul az AKO ügynökség utolsó felmérésének részletes elemzése nem kis meglepetéssel szolgált, hiszen azt mutatta, hogy a magyarok körében Čaputová népszerűbb, mint Bugár Béla, ugyanis míg az ellenzéki jelöltet a magyarok több mint a fele választaná, addig Bugárra csak 15 százalék szavazna. Erre ráerősített a Focus felmérése is, hiszen a korábbi 7-8-ról március elejére Bugár már visszaesett 3-4 százalékra. Ha a számok igazak, akkor a vegyes párt elnöke már nemcsak az MKP-szavazók körében hiteltelen, hitelvesztése ennél sokkal mélyebb, végképp visszafordíthatatlan. Nem kizárt tehát, hogy Bugárt épp ez a szavazás teszi végképp lapátra, ami új helyzetet teremthetne közösségünkben.

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloško-nak. Ő aktív politikusként is azon kevesek közé tartozott, aki pontosan értette gondjainkat, nyitott volt irányunkban, erkölcsi tartásával felülemelkedett a mindennapok politikai szembenállásain, érdekharcain. S egyedüliként kért bocsánatot a háború utáni jogfosztásért.

Az államfői casting lassan a finisbe fordul, a felhozatal ismert. Lehet választani…

Molnár Judit
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/kampanyfinis-loveszarkokban