A VÚB (Általános Hitelbank) alapítványa által meghirdetett versenyben az ország 9 történelmi orgonája vesz részt. Mentsük meg együtt a bacsfai kegyhely (Báč - Bacsfa-Szentantal) műemlék-kincsét, a történelmi orgonát. Szavazatunkat február 25- éig éjfélig az alábbi weboldalon adhatjuk le:

                                                   www.nadaciavub.sk/poklady

 A verseny jelenlegi állása szerint mintegy 2250–en szavazatot szerzett. Ezzel a középmezőnyben található…

Mint korábban Schranko László plébánostól megtudtuk, hogy az orgona 1779-ben épült. Egy a kevés fennmaradt orgona közül, melyek ilyen méretben épültek a barokk korban. A Vérkönnyező Boldogasszony csallóközi búcsújáróhelye orgonája mint építészeti remek szerepel az alapítvány versenyében.

bacsfai_orgona1

A VÚB Alapítványa idén kilencedik alkalommal hirdette meg a versenyt a nagyközönség szavazatai alapján pénzügyi támogatást, összesen 30 ezer eurót nyújt olyan szlovákiai templomi orgonák felújítására, amelyek méltón képviselik elődeink keze munkáját. Ez alkalommal a Szlovák Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete dolgozóival együtt olyan kilenc orgonát választottak ki, melyek felújításra szorulnak. Ezek közül választhat szavazással a nagyközönség.  Azonban mindenki csak egy orgonára szavazhat, egy szavazatot adhat le. A szavazásnál meg kell adni a telefonszámot, amelyre a szavazó egy ellenőrző kódot kap, hogy befejezhesse az elektronikus szavazást.

Szavazzunk és küldjük tovább!