Honlapunk már foglalkozott a nemlétező  tanítási kerettantervvel a kisebbségi magyar iskolákban. Emiatt néha abszurd, felfoghatatlan és átgondolatlan döntések születnek, amik csak ártanak kisebbségi iskolarendszerünknek. Ebben az ügyben Alapiskolánkban inspekció volt, alább közöljuk a vizsgálódás jegyzőkönyvének kivonatát, amit az igazgató-asszony bocsátott rendelkezésünkre…

A Szenczi Molnár Albert Alapiskolában az Állami Tanfelügyelet március 21-22-én tanfelügyelői ellenőrzést tartott, melynek során három törvénysértésre hívták fel a figyelmet, amit az iskolának orvosolnia kell:

1.   1.    Az első osztályban a nyolcra bővült írás-olvasás tanóraszám miatt mindössze egy szabadon felhasználható óra maradt az iskola rendelkezésére. Mivel csaknem egy évtizede folyamatosan oktatjuk az elsőben az angol nyelvi előkészítőt, nagy csalódás lett volna a szülőknek, ha eltöröljük ezt. Azonban azt sem hagyhattuk, hogy a kötelezően megszüntetett zenei nevelés ne legyen a tantervben, így saját finanszírozásban azt is bevezettük az elsősöknek, tudván, mennyire fontos a zene a kisgyerekek intellektusa és fejlődése szempontjából. A tanfelügyelet ellenőrizni fogja, hogy szeptemberben a jövő évi elsősöknek nem szabad zene órát tartanunk, vagy a tantervből ki kell dobnunk az angolt. Mindez azért van, mert nem változott a kerettantervben a felhasználható órák száma, illetve nincs magyar kerettanterv.

2.   2.    Nem tartottuk be a kétnyelvűséget az osztálykönyvek bejegyzései esetében, holott a magyar közösség pár éve elérte, hogy azok kétnyelvűek legyenek: konkrétan nem írtuk be a magyar nyelvet szlovákul, a szlovákot magyarul és az angolt szlovákul. (…no comment – a szerk.).

3.   3.    Meg kell változtatnunk a csengetési rendet, mert annak ellenére, hogy a higiénikusok és az iskolatanács is jóváhagyta a mostanit, törvényileg kötelező harminc perces ebédszünetet tartani. Az ebédlőnk nagyon kicsi, 203 tanulónk van, az ebédlő kapacitása 50 fő. Ezért két 20 perces szünetben, osztályokra csoportosítva étkeztek a gyerekek, hogy mindenki beférjen, és elegendő ideje legyen az étkezésre. Most majd május 15-től lesz egy hosszú szünet, melynek során a folyosón fognak sorakozni az ebédre várók, várakozva, hogy valaki kijöjjön, aki már megebédelt. Két darab harminc perces szünetet lehetetlenség tartani, mert a beutazó diákok nem érik el az autóbuszaikat, ami miatt legalább egy órás fölösleges csavargásnak és várakozásnak tennénk ki őket.

        Szerk.: Ehhez nem lehet sokat  okosan hozzáfűzni. A zeneórát pedig az elsősöknél nem szabad kihagyni, jobban formálja a tudatot mint a számtan. Az ebédlőhöz csak annyit, hogy annak kapacitása és az ebből fakadó praktikus étkezési rend bevezetése miért fáj egy bürokratának? Évtizedekig sokkal többen étkeztek itt minden gond nélkül.  Az ebédlő megnagyobbítása pedig az iskolafenntartó feladata, ez esetben a szenci Önkormányzaté. A harmadik figyelmeztetés tehát - de facto - címzettet tévesztett. /ag