Amennyiben Robert Fico (Smer-SD) kormányfő lemond, ahogy azt szerdán este kilátásba helyezte, hétfőn (március 19.) nem lesz rendkívüli ülés a parlamentben, mivel nem lesz kit leváltani – jelentették be szerdán az ellenzék képviselői, akik korábban indítványozták a rendkívüli ülés összehívását…

Hétfőn döntött volna a parlament a kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról, amelynek megszavazása esetén megbukott volna az egész kormány. A miniszterelnök lemondásával ez megtörténik az ülés nélkül is – véli az ellenzék.

Az ellenzék Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása után, illetve Kuciak utolsó, befejezetlen cikkének publikálását követően nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormányfő és az egész kormány ellen. A meggyilkolt újságíró utolsó cikkében arról írt, hogy a kormány egyes politikusainak összeköttetései lehetnek a calabriai maffiával.

Ha Fico lemondana, az előrehozott választások elmaradhatnak. A több napig tartó koalíciós tárgyalások után Robert Fico kormányfő szerdán este bejelentette, hogy kész benyújtani a lemondását. Miután tárgyalt Andrej Kiska államfővel, három feltételt nevezett meg:

- az államfő tiszteletben tartja, hogy az új miniszterelnököt a Smer-SD jelöli, továbbá

- a három párt koalíciós szerződését, illetve

- a parlamenti választások eredményét is, mely szerint a jelenlegi koalíció parlamenti többséget alkot.

Fico úgy véli, ha ebben a helyzetben előrehozott választásokat tartanának, káosz és bizonytalanság kísérné azokat. „Fontos, hogy a jelenlegi kormánykoalíció továbbra is betöltse a választóktól kapott mandátumát. Szlovákia jó állapotban van, ami a jelenlegi kormánykoalíciónak is az érdeme. Ezért az a kötelességünk, hogy továbbra is az emberek akaratát teljesítsük, és hogy ne adjuk át ellenzéki amatőröknek és szájhősöknek az országot” – jelentette ki Fico hozzátéve, hogy ezért hajlandó megtenni a maximumot.

TASR
forrás: https://ujszo.com/kozelet/ha-fico-lemond-nem-lesz-rendkivuli-ules-hetfon

 (Kíváncsiak vagyunk a Most-Híd reakciójára, hiszen az OT hétfőn valahogyan nem ezt akarta. szerk.)