Mészáros László nyugdíjas pedagógus (a szencieknek Meszi) kérte meg szerkesztőségünket egy cikk közlésére. Közzétesszük, mivel szenci dologról van szó. / szerk.
    
Lassan már egy hete, hogy a szenci főutcán a Marathon vendéglővel szemben lévő újságosbódét becsukták. Ez látszólag nem nagy ügy, hiszen bármelyik városkában előfordulhat hasonló eset gazdasági vagy egyéb okokból…

Az viszont elszomorít, hogy ide naponta nemcsak újságért  jártam, hanem azért is, mert ez a bódé jó messze van a házunktól, így a hasznosat - a napi gyaloglásadagomat - összeköthettem egy kis kultúrával is. Számomra az sem volt elhanyagolható, hogy az újságárusokkal anyanyelvemen beszélhettem, ami az utóbbi időkben Szencen bizony nagy dolog. Feleségem számára is mindig itt vettem meg az RTV-t és a TEREMÉSZETGYÓGYÁSZ-t. Botta Gabikával (az újságárussal)  a bezárás napján is beszélgettem és Ő nem csak megnyugtatott, de útba is igazított engem azzal az útravalóval, hogy nem lesz semmi baj, hiszen az ÚJ SZÓ-t megkapom a kocka alatti dohányboltban is. Nos az eligazítást megköszöntem, de számomra sikertelen volt a kisérlet, mert 9:00 órakor már nem volt napilapjuk. “Tam máte dole v regáli“ - mondta az eladónő. Mivel nem találtam, odajött hozzám és kedvesen azt mondta – sajnos elfogyott az a három ami volt, de az is előfordult már, hogy ez is megmaradt. Rákérdeztem: tessék csak mondani,  a szlovák újságokat mind eladják? Nem - volt a határozott válasz. Akkor meg miért baj az, hogy  a magyar nyelvű újság is megmarad? Mert ugyebár a szlovák polgártársam bárhol megkaphatja napilapját, sőt,  még marad is belőle. Ugyanakkor én, ha nem találom újságomat az egyik bódéban, akkor majd addig keresem tovább bejárva egész Szencet, míg végre találok egyet. Ha nem, az az én bajom. Bizonyára rossz helyen vagy későn kerestem,  nemde? Sajnos ez is beigazolódott, mert május 22-én hiába kértem a piac melletti bódéban RTV-t, „nemáme“ volt a becsületes válasz. Úgy látszik, a vegyeslakta régiókban az egyenjogúságot talán úgy kell értelmeznem, hogy bennem van a hiba. Mert ami nekik jó,  jó legyen nekem is, ami nekem rossz, az hatványozottan jó nekik. Ha jól emlékszem a szenci magyar könyvesbolttal is hasonló módon bántak el néhány évvel ezelőtt, mert nem  volt elég magyar vásárló. Azt persze senki sem mondta, hogy olyan könyvekkel rakták tele a polcokat, amit még maga a szerző sem vett volna meg. Sorolhatnám még, de minek, nincs szándékomban megbántani senkit, csupán  arra szeretném felhívni Szenc város lakosainak figyelmét, hogy e téren nincs minden rendben ebben a városban.

                                                                                                                          Mészáros László