Szerkesztőségünk felfigyelt az Óvoda körül kialakult helyzetre és a körülötte terjedő álhírekre és fámákra is. A régen várt óvodabővítés elkezdődött, de rövid idő után leálltak a munkálatokkal. Az okoknak jártunk utána… 

Mivel magyar óvodáról van szó és közelednek a megyei választások is, nem volna szerencsés, ha a szülők és a  lakosság csak szóbeszéd és légből kapott hírek alapján lenne tájékoztatva. A hangulatkeltésre ugyanis különösen alkalmasak az álhírek.

Évek óta esedékes volt Óvodánk bővítése. Már Harna István miniszteri ténykedése alatt is volt egy igyekezet a bővítésre, akkor ez nem sikerült – nem a miniszter kaszálta el, ő segíteni akart. Az évek folyamán nőtt városunk (fiatal) lakosainak száma és sor került az óvodai kapacitások bővítésére. Úgy két évvel ezelőtt megszületett a város Önkormányzatában a döntés, hogy t. k. a Fándly-utcai Szenczi Molnár Albert Óvodát is kibővítik egy ráépítéssel, mert ez a legolcsóbb megoldás, hiszen a víz, gáz, szennyvízcsatorna és fűtés helyben van, az udvar pedig elég nagy ahhoz, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Az épületegyüttesben van a helyi Művészeti Alapiskola is, ezért komplex megoldásban kellett gondolkodni, ami akár fokozatosan is megvalósítható. Az első közbeszerzést „valakik rejtélyes módon megfúrták“, mert drágának tartották a kivitelezést. Az igazi indok valószínűleg más lehetett. A Közbeszerzési Hivatal intézkedései miatt egy – másfél évet csúszott a közbeszerzés megismétlése, ahol aztán egy másik kivitelező  olcsóbb ára lett elfogadva.

A kivitelező az idén végre elkezdte az átépítési munkálatokat, de egy idő után megrekedtek. Éppen a nyári szünidő alatt, amikor zavartalanul lehetett volna építkezni. Szárnyra kaptak olyan hírek is, hogy a kivitelező a megkötött szerződés ellenére ki akar lépni a projektből, ha nem kap a szerződéses ár felett egy aránylag nagy összegget. Az indok az volt, hogy a kivitelező cég nem várt bonyodalmakkal találkozott. A leállítások megitélésénél bizony napvilágot láttak olyan hangok is, hogy zsarolják a várost.

A város vezetése és a képviselők  léptek és megvizsgálták a leállás okát. A régi tető megbontása után kiderült, hogy az statikailag nem alkalmas a ráépítésre. Mivel az eredeti tervdokumentáció a régi tetőről nem állt rendelkezésre, ez objektíven nem volt előrelátható és így nem képezhette tárgyát az árajánlatnak.

A városvezetés október 12-én tárgyalásra hívta meg a kivitelezőt, aki egy kemény tárgyalás után a város által készíttetett szakvélemény alapján igéretett tett a munkák folytatására egy méltányos és  alacsonyabb összegért. Október 13-án már folytatódtak a munkák, amit az Óvoda igazgatónője meg is erősített.

Mivel már jócskán benne vagyunk az őszben, különösen oda kell majd figyelni a munkák ütemére, hogy az idén a szerkezetkész állapotot el lehessen érni. Ez pedig már a város szakembereinek lesz a dolga.

                                                                                                                              Agárdy Gábor