2017. október 1.: tízéves lett a www.szenc.sk honlap, a Szenci Magyarok Weboldala. Jó alkalom egy visszatekintésre, számvetésre és köszönetnyilvánításra…

A Szenci Magyarok Weboldala – www.szenc.sk - legelőször 2007. október 1-én láttatta magát a világhálón, igaz, nagyon szerény formában. Mindezt szeptember 29-én egy családi összejövetel előzte meg, amikor eldöntöttük, hogy a tapasztalatok szerint szükség lenne egy ilyen portálra. Az oldal webmestere – Orosz Zsuzsa (ORFLEX) – pár nap alatt posztolta a „béta verziót“ és menet közben találta ki a javításokat, bővítéseket. Így működtünk pár évig, amikor a felhasznált webeditor nem tudta biztosítani a kívánalmakat és új rendszert kellett telepíteni. Ezt is megoldottuk a www.szenc.eu átmeneti honlappal. Az új szerkesztői rendszer ma már a mobil- és tabletfelhasználók igényeit is többé-kevésbé lefedi (hála a Rákóczi Szövetség segítségének.) Szenc város Önkormányzata  is mindig segített, ha kellett – természetesen forrásaihoz mérten. Hiszen a honlap – nem lévén akkor Szenc városának hivatalos magyar honlapváltozata (ez törvényi kötelesség) – ezt a honlapot tekintette átmeneti állapotként alkalmasnak arra, hogy magyarul tájékoztassa a város lakosságát.

Alaptételünk az, hogy a megtörtént eseményt (ha lehet) két-három órán belül posztolni kell, mert amit később sikerül „webesíteni“, az már történelem és nem újdonság. Egy évtized alatt nagyjából 345 000 látogatója volt honlapunknak, 1200 eseményről tudósítottunk 75 000 fényképpel és más dokumentummal.

Honlapunk szigorúan nonprofit szervezet, jobban mondva „erősen veszteséges“. Ha nem volna pár jóakaratú segítőkész szponzorunk (honlapunk kezdőlapján feltüntettük őket, de vannak, akik ezt kimondottan nem igényelték), már régen befuccsoltunk volna, mert az évi költségek kiteszik minimálisan a négy-ötezer €-t. Ezt egy családi költségvetésből nehezen lehet állni. Legtöbb kiadásunk a műszaki felszereltséggel és annak pótlásával van, pl. az idén Szenc városa egy új PC-alapot, Pozsony-megye pedig egy új fotoobjektívet biztosított a dotációs programok keretében. Más szponzorok pedig pl. a tönkrement merevlemez-tárolók cseréjét segítették. Mindezért mindenkinek hála és köszönet!

Ma már próbáljuk Szenc vidékét is bevonni a tájékoztatásba, hiszen hovatovább kevesebben vagyunk – kell az információ. Ezt az utóbbi két évben próbáltuk megvalósítani – úgy érzem sikerrel.

Köszönet illeti a senki által nem kinevezett szerkesztői gárdát is. Az „ad hoc“ Szerkesztőség csak úgy magától, szép szóval megkérve, állt össze és így működünk a mai napig is. Csak pár nevet és intézményt említsek: Duray Zoltán, Neszméri Tünde, Erdélyi Júlia, Polák Margit, Strešňák Gábor, Duray Rezső, Orosz Zsuzsa, Gimnázium, Alapiskola, Városi Múzeum, Szenc- és Vidéke Alapítvány  és még sokan mások...Egy igazi, megbízható jó csapat! (Bocsánat, ha valakiket kihagytam!)

A Szenci magyarokat továbbra is tájékoztatni kívánjuk, míg erőnk és energiánk, valamint a „zsebünk“ engedi.

Főszerkesztőként mit is kívánhatnék a weboldalnak? Legyen elég annyi, hogy tíz év múlva se lehessen rosszabbat írni!  :-)

                                                                       Agárdy Gábor – a www.szenc.sk oldal főszerkesztője