A Golguz borászati tájegység a galgóci (Hlohovec) borászati régióba tartozik, amely szélesebb kontextusban a Kiskárpátoki Borvidék része. Specifikuma a Vág folyó által teremtett mikroklíma, amely nagyban hozzájárul a szőlő és borok magas minőségéhez.
A Golguz borászat legöregebb szőlőültetvényéből származik a nagyon jó évjáratú, 2017-ben termelt száraz Fehérburgundi (Rulandské biele). Ugynebben az évben kapta meg a termelő az "Év borászata" címet… 

A testes, strukturált bor olyan szemezett szőlőből készült, amelynek kiültetése még 1974-ben volt. A több mint 40 éves gyökerek a mélyből tudják felvenni a szükséges ásványi anyagokat. A bor illatában érezni lehet a túlérett, már majdnem száraz déligyümölcsöket, ananászt, mangót és a fejlődő kenyérillatot is.

golguz-rulandske-biele-2017 

Az íze telt, szépen ásványos és harmonikus a magasabb alkoholtartalom mellett. A bor ünnepi alkalmakra és családi ünneplésekre ajánlott. A Golguz Fehérburgundija több borkiállításon sok elismerést és díjat kapott.

Mi is megkóstoltuk, erősen ajánlható a borkedvelőknek. Szencen a LaVin-borászatban lehet beszerezni a Bernolák utcában (a posta mellett).