Mit tud kezedeni Európa az Afrikából és Ázsiából érkező migránsok ezreivel? Mit  jelent Szlovákia számára a kötelező migrációs kvótarendszer? Hogyan segíteni az igazi menekülteken, akik életük veszélyeztetése miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat? Ezek olyan kérdések, amelyek minket, Szencieket pár hónapja még nem nagyon foglalkoztattak… 

Mára, sajnos, ezek a kérdések  már aktuálissá váltak. A témában érintett lett Szenc város Önkormányzata is és ezért Németh Gabriellát az MKP-Híd koalíció képviselői klubjának elnökét kértük meg, hogy informálja a szencieket a történtekről:

" Szenc  városa az egyike volt annak a hét szlovákiai városnak, amelyek a Városok és Falvak Szövetségének felkérésére  2014 novemberében bekapcsolódott a BUK nevet viselő integrációs programba, amely  az idegenek helyi közösségekbe  való beilleszkedésének elősegítésében lett volna a Városi Hivatal dolgozóinak a segítségére. Megtanította volna őket a  szakszerű komunikációra, a konfliktuskezelésre és az asszertív viselkedésre is. A projekt stratégiájának jóváhagyása  és a  menekültek befogadási kvótái, valamint  az olaszországi menekülthullám körüli komoly problémák  összemosták a két teljesen különböző témát. Míg  az egyik  a már letelepedési engedéllyel, ill. állandó lakhellyel rendelkező külföldiek helyi közösségekbe történő integrálásáról szól, addig a másik a harmadik világból érkező politikai menekültekről. 

A komunikáció és az információk hiányának köszönhetően  Szencen az elmúlt hetekben nagyon negatív hangulat alakult ki a lakosság körében a BUK  programmal kapcsolatban. A lakosság nehezményezte, hogy  a programhoz való csatakozásról őket senki nem kérdezte meg. Ami még rosszabb, hogy a képviselőket is csak utólag értesítették, hogy a Városi  Hivatal  elfogadta a ZMOS  felkérését és csatlakozott a programhoz.

A Magyar Közösség Pártja és a Híd  Párt képviselői tiszteletben tartják választóik akaratát, ezért Németh Gabriella az MKP-Híd koalíció képviselői klubjának elnöke a 2015. június 25-i önkormányzati ülésén a BUK Stratégia tárgyalásánál javasolta, hogy a képviselőtestület ne fogadja el a stratégiát és ezzel Szenc városa kilép a projektből. Ezt a javaslatot 2 tartózkodás mellett a képviselőtestület elfogadta."