A Szenci Városi Múzeumban körülbelül két évvel ezelőtt fogant az a gondolat, hogy interdiszciplináris tudományos konferencia mutassa be városunk ismert és ismeretlen értékeit. Az elképzelés 2012. november 28-án és 29-én vált  valóra, amikor – Szenc első írásos említésének 760. évfordulója alkalmából – kétnapos nemzetközi tudományos konferencia zajlott a Szenci Városi Művelődesi Központ Labirintus Galériájában…

A rendezvényen – amelynek Szenc város Önkormanyzata, a Szenci Városi Művelődesi Központ és a Szenci Városi Múzeum volt a fő szervezője – a település természeti, régészeti, kulturális, történeti, művelődéstörténeti és egyéb értékeiről hangzottak el előadások. A szlovákiai és magyarországi egyetemi, kutatóintézeti, műemlékvédelmi és más szakemberek részvételével megvalósuló konferencia ösztönző hatású volt, sok új információval szolgált. A kétnapos konferencián elhangzott előadások írásos anyagát tartalmazza a kiadvány, amelyet melegen ajánlunk Szenc város polgárainak. 

A könyv, amelyben pl. megtalálható a szenci gyöngyoltár – a „Szentsír“ története is, megvásárolható a Múzeumban (kapható magyar és szlovák nyelven is), ára 8,-€.