Ez a hír is bizonyítja, hogy jönnek a választások. Ficóék Pozsony környékén hagyományosan alulteljesítenek, tehát itt kell valahogyan megfogni a „nemzeti színű“ választót. Kell ez nekünk?...

A www. http://ujszo.com/online így ír erről:

Több ezer bérlakás építését ígérte Robert Fico, ha kormányon marad a Smer. Ezrek költözhetnének Szencre, Somorja is felkészülhetne az invázióra.

2020-ig legalább 5 ezer új bérlakást akar felépíttetni a Smer – ha kormányon marad. Erre pedig a felmérések alapján jó esélye van. A kormánypárt hétvégi kongresszusán bemutatott úgynevezett harmadik szociális csomag része lenne a lakásépítési projekt.

Ott építenének, ahol amúgy is épül

Ficóék szerint csak ott kell a bérlakások építését államilag támogatni, ahol erőteljes gazdasági növekedés van. Ez főként a fővárosra érvényes, ám a Smer nem tervez Pozsonyban fejleszteni. „Főként a szatellit városokban készülünk építkezni” – mondta a miniszterelnök-pártelnök. Például Szencen vagy Szengyörgyön, de ha megépül az R7-es tervezett vonala, akkor hamarosan Somorja is sorra kerülhet, hiszen szintén közel van a fővároshoz.

Egy ilyen megaprojekt teljesen megváltoztatná a magyar nyelvhatáron lévő települések nemzetiségi összetételét is – nem éppen a magyar közösség javára. Nem először lenne így, a szocialista városfejlesztések egyik „mellékhatása” is ez volt. 

 

Még több szlovák?

Szenc korábban szinte színmagyar városka volt, az első komoly ütést 1945 után a kitelepítések idején kapta – a magyarok jelentős részét deportálták. A szocializmusban népszerű üdülőközponttá épült ki, a 90-es évektől nagyon sokan ide rajzottak ki Pozsonyból. Ez meg is látszott a nemzetiségi összetételén, 2001-ben 22%, legutóbb, a 2011-es népszámlálás során pedig már csak a lakosság 14%-a volt magyar. A bérlakás-építési program következtében a 17 ezres város lakossága tovább nőhet, a magyarok aránya pedig még jobban eshet.

Somorja nagyjából hasonló távolságra van Pozsonytól, mint Szenc, hamarosan megépülhet az R7-es gyorsforgalmi út. Ha beindul Ficóék lakásépítési programja, Somorja is könnyen pozsonyi „szatellitvárossá” válhat (részben már most is az). Itt még magyar többség van, a 13 ezer lakos 57%-a vallotta magát 2011-ben magyarnak.

A lakásépítési tervről Ficóék eddig további részleteket nem árultak el, sok fog múlni azon is, kivel alakíthatnak kormányt, s mennyi pénzük marad a harmadik szociális csomag végrehajtására. 

 

Mózes Szabolcs

forrás: http://ujszo.com/online/kozelet/2015/12/11/ficoek-elszlovakositanak-szencet-es-somorjat