Javában zajlanak a Csemadok alapszervezetek évzáró taggyűlései. A tevékenység, a kulturális munka értékelése mellett nagyon sok helyen szóba kerül  kultúránk jövője, közösségünk helyzete, kilátásaink, illetve lehetőségeink… 

Tagságunkat továbbra is aggasztja az a veszély, amelynek árnya előrevetítődik oktatásunkra, kultúránkra, közéletünk jövőjére. A felszólalások, amelyekkel januári diószegi tanácskozásán foglalkozott a Csemadok Országos Tanácsa, mind az MKP és a Híd együttműködését szorgalmazták a 2016. évi parlamenti választásokon. Tagságunk élénk érdeklődéssel figyeli mindkét párt tevékenységét. Meggyőződésünk, hogy a közelgő parlamenti választásokon csak az összefogás hozhat olyan sikert, amely az eredményes  parlamenti politizálás, közösségünk megerősödésének  alapja lehet a jövőben.

A Csemadok a rendszerváltást követően  nem alakult párttá. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tagjai nem politizálnak, nem hallatják hangjukat a közösségünket érintő  fontos kérdésekben. Tagjaink a szavazatainkra számító pártoktól elvárják az egymással szemben tanúsított nagyvonalúságot, ami feltétele eredeti céljaik megvalósításának – reményeink szerint – a  szlovákiai magyar közösség érdekei hatékony képviseletének.

 Diószeg, 2015. január 24.