A nyugat-európai templomrombolás az utóbbi években egyre figyelemfelkeltőbb problémává vált. Portálunkon korábban már beszámoltunk a franciaországi templomok lerombolásáról, melyeknek helyén napjainkban már boltok és parkolók állnak…

Buldózerekkel estek neki a 19. századi immerath-i neoromán templomnak

Több mint kétszáz évvel ezelőtt az emberek a saját erejükből építették fel a templomot. Most, az utódaik végignézték, hogy teszik pár perc leforgása alatt a föld martalékává.

 A RWE Power társaságot a tüntető aktivisták sem tudták meggátolni abban, hogy lerombolják a német Immerath település templomát. A község egyébként a Rajna-vidék–Pfalz tartomány egyik látogatott turisztikai központja. A Szent Lambert-templom lerombolásáról szóló hírt a Rhenish Post német lap weboldala tette közzé.

 templomrombolas nemetorszagban

A neoromán templomot a helyi lakosság építette a 19. században, ám a templom lebontása ellen tiltakozó környezetvédelmi aktivistáknak végül nem sikerült megakadályozniuk, hogy a templom helyét lignitbányászati (a barnaszén egy fajtája) helyszínné alakítsák. A Greenpeace aktivistáit, akik a templom homlokzatához bilincselve tiltakoztak, a rendőrség szállította el a helyszínről.

„Aki tönkreteszi a kultúrát, az az embereket is tönkreteszi“ – állt a kultúra megőrzésére és a szénbányászat elleni tiltakozásra kialakított transzparensen. A Die Zeit német lap szerint a helyi plébános, Werner Rombach azt mondta, hogy a templom lerombolása sokkal jobban érdekelte a külföldieket, mint a helyi hívőket.

 A plébános elmondása szerint a három évvel ezelőtti helyzethez képest az érzelmek mára már lecsitultak. A történtek ellenére a templom plébánosa annak örül, hogy a tüntetések során az egyház „még utoljára véghez vitte a feladatát“. A Szent Lambert-templomban utoljára 2013. október 13-án tartottak szentmisét.

  A nyugat-európai templomrombolás az utóbbi években egyre figyelemfelkeltőbb problémává vált. Portálunkon korábban már beszámoltunk a franciaországi templomok lerombolásáról, melyeknek helyén napjainkban már boltok és parkolók állnak.
(…)

forrás: http://www.korkep.sk/cikkek/kulugyek/2018/01/09/templomrombolas-nemetorszagban-buldozerekkel-estek-neki-19-szazadi-neoroman-templomnak

Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay