A szankciók működnek: egész Ázsia – azaz a fél világ – Európán röhög. A szerepét – azaz az Egyesült Államok pincsikutyáját – egyre szánalmasabban és betegesebben játszó Európai Unió már a sokadik öngólján van túl, de a leglátványosabb és legfájdalmasabb talán a – fogalmazzunk így: amerikai helyeslésre – bevezetett olajembargó az orosz energiahordozóra. Amire bőven van jelentkező. Vagyis: az egész hűhó semmit nem ér, azon kívül, hogy tönkreteszik vele Európát…

Csak egyetlen számadat, és ez mindent világossá tesz:

India a tavalyi évben, azaz amikor még javában tombolt a béke, 12 millió hordó orosz olajat vásárolt. Tehát egész 2021-ben. Most viszont, csak a 2022-es évben eddig a napig közel 60 millió (!) hordónál tart.

Indiának van 1 milliárd és 400 millió oka arra, hogy ne rohanjon fejjel a falnak EU módjára…

Bolondok lennének, hiszen a háború után elszabadult olajárak mellett az orosz anyaghoz 30-35 dollárért lehet hozzájutni, míg más olajtípusoknál ez az összeg 120 dollár – hordónként.

És hogy még több oka legyen az egyszeri európai hülyének vakarózni:
India nemcsak bevásárol, hanem el is ad: feldolgozott olajipari termékeket. Míg a háború előtt napi 580 ezer hordó dízelolajat exportált, ez a szám a háború után jó százezerrel nőtt – napi szinten.

S ugyan a nagyobb része Ázsiában talál gazdára, 20%-a a Szuezi csatornán érkezik az európai kontinensre – némi felárral persze. És igen, az Egyesült Államok is kér belőle – mert ez ugyebár már nem közvetlenül orosz olaj, ez már feldolgozott, minőségi indiai termék.

Még egy szám: Oroszország 96 milliárd dolláros folyó fizetési mérlegtöbbletet könyvelhetett el az áprilissal zárult négy hónapban. Vagyis a szankciók működnek, már amennyiben Európára értjük őket, és persze az Egyesült Államokra, amely szintén zsebre vágja a maga hasznát ebből az ocsmányságból.

forrás: (szd/mti/neokohn.hu/Felvidék.ma)