Olyan, mint egy rossz erőnlétű focista, aki hevesen integet a kispad felé, hogy cseréljék már le (ebben az esetben Čaputová kapitánynak). A kormányzási időszak félideje tájékán „szoktak” Sulíkék kilépni a kormányból, addigra fáradnak el. Radičová miniszterelnöksége alatt a görögök miatt, most pedig a „fasiszták” miatt, mert állítólag a szavazataikért cserébe lepaktált velük a kormány. Ők pedig mossák kezeiket...

A kérdés most csupán az, ha netán még valamikor valaki koalícióra mer lépni velük Szlovákiában, vajon mit fognak kitalálni, mi vagy ki lesz a következő bűnbakjuk. Elkezdtek nyugtalanul fészkelődni a kormányban, hogy előkészítsék maguknak a politikai terepet a következő parlamenti választásokra. Még az se számít nekik, ha emiatt menetközben egy vagy két ciklust kihagynak a hatalom gyakorlásában, és ellenzékben maradnak, csak maradjanak bent a parlamentben.

Az idő nekik kedvez, Ficóékból majd megint kiábrándulnak az emberek, a liberális szlovák választó pedig gyorsan felejt.

Nem fog arra emlékezni, hogy Ficónak vissza se kellene térnie a hatalomba, ha Sulíkék nem az összeférhetetlenségükkel, hanem a rátermettségükkel tűnnek ki. Pedig nem akármilyen minisztériumok jutottak nekik: gazdasági, iskolaügyi, külügyi, utólag igazságügyi is, lett volna lehetőségük bizonyítani ezeken a területeken.

De most érzik, összecsaphatnak felettük a hullámok! Az iskolaügyben az elmaradt pedagógus-béremelések miatt szeptemberben várható elégedetlenséghullám miatt, az igazságügy reformjában sem könnyű megfelelni a brüsszeli elvárosoknak. A külügyben is érezhetik, hogy az orosz-ukrán háborúban a brüsszeli és amerikai irányvonal gatyamadzagján lógni nem biztos, hogy kifizetődő vállalkozás a választók szemszögéből, teljesen feladva az ország önállóságának látszatát is.

Gazdasági válságban gazdasági miniszternek lenni pedig egyáltalán nem egy leányálom.

Ezért inkább menekülőre fogják a dolgot, nehogy belefulladjanak a mély és általuk felkavart zavaros vízbe. Közben pedig ujjal mutogatnak másokra, fasiztáznak gőzerővel, mintha az lenne az országban a legfőbb gond, hogy a szociális törvénycsomagot nem az ő szavazataikkal, hanem a ĽSNS képviselőinek támogatásával fogadták el. Le is fasisztázta őket rendesen, legutóbb a vasárnap esti közszolgálati TV-híradóban. Ebben sem következetes, mivel, ha bizonyítani tudja, hogy tényleg azok, akkor kezdeményeznie kellene a mentelmi joguk megvonását, illetve ezt követően a büntetőjogi felelősségre vonásukat is.

Nem hisszük el, hogy Sulík most nem látja, nem tudja, nem érzi, hogy amennyiben újfent kormányt buktat, és újra előrehozott választások lesznek, akkor megint jönnek Ficóék, akik már Pellegrinivel együtt a spájzban vannak.

De neki ez nem számít, ő a nagy kormánybuktató, hiszen már ebben a kormányzati időszakban is buktatott egyet, Matovič kormányát.

Sulík tehát teljesen kiszámíthatatlan! Ha felrúgja a kormánykoalíciót, azt sem lehet tőle elvárni, hogy egy kisebbségi kormányt támogasson.

2012-ben már egyszer bizonyította politikai hazárdjátékosi mivoltát. Radičová kormányának megbuktatásakor előre lehetett látni, hogy az előrehozott választásokon Fico mindent vinni fog. Meg is nyerte a választásokat 44,41 százalékkal, aminek köszönhetően a Smer szólóban és nyugiban kormányozhatott négy évig 83 saját képviselővel. Még 2016-ban is futotta nekik Sulíkék kormánybuktatási tettéből, akkor 28,28 százalékkal nyertek, de a kormányzásukba már koalíciós partnerként be kellett segítenie a Most-Hídnak és a SNS-nek is. Megtették szívesen, végig szófogadóan. Sem Danko, sem Bugár nem viselkedett megbízhatatlanul, Sulík módra, pedig volt a ciklusban egy-két nagyon zűrös ügy.

Ugyebár Szlovákiában minden megtörténhet! Még a magyarországi kormánytagok irodáiba is bekukucskálhatnak a szlovák külügyből. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár dolgozójába is belestek, és felháborodtak a falon lógó történelmi térképen!

Nos, ha kilép a SaS a szlovák kormánykoalícióból, annak egyetlen pozitív hozadéka lesz, hogy megtisztulhat a külügyminisztérium a Korčokoktól és Klusoktól!

Száraz Dénes
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/sulik-nem-bir-tobbet-egy-felidonel
kezdőkép: TASR