A Vajdaságban negyed évszázada nem volt akkora magyar választási siker, mint most vasárnap: négyről kilencre emelték országos képviselőik számát. A felvidéki magyarok elmehetnének egy tanulmányútra, mert arra a kérdésre, hogy milyen eredményt hozott az MKP Országos Tanácsának szombati ülése, jó felvidéki magyar szokás szerint a felületes, áskálódó válasz körülbelül az lesz, hogy semmilyent...(+szerk.)

Pedig nem kellene ezt most egy ilyen kézlegyintéssel elintézni, mert az elfogadott határozatok között több olyan van, ami meghatározhatja hosszú távon a jövőnket. Még akkor is, ha az ellenszurkolók többségét igazán csak a személyi vonatkozású döntések érdeklik. Ki miért mondott le, ki miért nem mondott le, mit keres még mindig ott, miért ő lett az elnök, miért nem ő stb. A tartalmi rész pedig kevésbé...

Egy dolog, hogy minden bizonnyal folyik most a párton belül egyfajta hatalmi harc az elnöki, elnökségi pozíciókért, a közelmúlt eseményei alapján az is sejthető, milyen erővonalak, törésvonalak mentén. A tisztújító kongresszusra az OT döntése szerint július 18-án kerül sor, ott majd mindez eldől.

Sokkal lényegesebb és sejtetőbb viszont az, hogy a kongresszus a tervek szerint egy átmeneti megbízású elnökséget fog választani!

Erre akár fel is kaphatnák sokan a fejünket, hogy miért átmenetit, miért ideiglenest, miért nem igazi elnökséget, amikor igazi pártkongresszus lesz, nem pedig rendkívüli! Erre valószínűleg Berényi József elfogadott előterjesztése adja meg a megfelelő választ, miszerint a jövendő magyar egység alapját a platformok szövetségének kell adnia!

És ha ez így lesz, akkor az MKP átmeneti elnökségének a megbízatása csak addig fog tartani, amíg létrejönnek a jelenlegi felvidéki magyar politikai szerveződésekből az említett platformok, vagyis végre megteremtődik a sokak által áhított magyar egység a Felvidéken! És most nem abba kellene nagy hirtelen belekapaszkodni, belekötni, hogy miért pont az MKP égisze alatt, miért pont az MKP talaján, amikor ott van a Híd a szlovákjaival, ott van az Összefogás a nevével és a Magyar Fórummal, ott van az MKDSZ, amiből majdnem közös választási párt lett, és habár bejegyzett pártként még nem szerepel, de számolni kell az Új Egység Mozgalommal is.

Sokkal inkább azt kellene üdvözölni, hogy végre lépett közülük az egyik egy merészet, pont az, amelyiknek jelenleg legjobbak a választhatósági mutatói és szervezetileg is a legfelkészültebb. Az új, egységes magyar párt persze egészen más, sokszínűbb alapokon fog állni, mint a jelenlegi MKP, lehet, hogy névváltoztatásra is sor kerül, sőt még az is előfordulhat, hogy a platformok szövetségének élére a jelenlegi elődpártok egyik vezetője sem kerül.

Ami összekötheti őket, mármint a platformokat, az az etnikai alapú politizálás.

Sokkal izgalmasabb kérdés az egyes platformarculat kialakítása annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló ideológiai helyet, hiszen az elődpártok múltbeli politikai elképzelései, esetleges tévelygései egy az egyben az nem képezhetik a jövendő platformok arculatait. Az etnikai alapú politizálás célként való kitűzése kizárja például a vegyespolitizálást a párton belül, de nem zárja ki az együttműködést a demokratikus szlovák pártokkal.

Lesz tehát teendő az elkövetkező hetekben, hónapokban a felvidéki magyar politikában! Biztos szükség lesz jókora kompromisszumokra is az egység megteremtése érdekében, lesznek politikai áldozatok is, akiknek nem jut hely majd a csúcsvezetésben, de ők már a jövőben nem fognak tudni elmenekülni, magukkal rántva pár embert egy másik magyar pártba, mert olyan nem lesz…

Mi pedig szurkoljunk kötekedés helyett!

Száraz Dénes
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/platformokra-epulo-etnikai-jellegu-politikai-egyseg