Végre valahára a Fórum Kisebbségkutató Intézet június 17-30. között közvéleménykutatást végzett a felnőtt korú szlovákiai magyarok körében a jövő tavasszal esedékes parlamenti választásokra fókuszálva...  

Összesen 149 felvidéki településén kérdezték meg a magyar választókat, hogy mit várnak el a magyar pártoktól a parlamenti képviselet kivívása érdekében.

Nem okozott túl nagy meglepetést a felmérésnek az a legfontosabb végkövetkeztetése, hogy a szlovákiai magyarok erős magyar parlamenti képviseletet szeretnének, amely a válaszadók nagy többsége szerint csak a magyar pártok összefogásával valósulhat meg!

Az összefogás visszahozhatja a magyar szavazók választókedvét is, egy közös lista motiválná a felvidéki magyarok választásokon való részvételét is. A lecke tehát fel van adva mind a négy felvidéki magyar politikai szubjektumnak, és bátran kijelenthető, hogy az összefogás hátráltatója, ne adj isten, keréktörője semmi jót nem várhat a legközelebbi parlamenti választásokon!

Az viszont már a meglepetés erejével bír, hogy amíg egy 2018-as felmérésben a megkérdezett magyaroknak csupán 5%-a adta volna szavazatát szlovák pártokra, addig a mostani közvéleménykutatás már a 14%-ot mutatott ki!

Tehát egy év alatt majdnem megháromszorozódott a szlovák pártokat választó felvidéki magyarok száma! Ennek okai viszont érdekesek lehetnek!

A Most-Híd régebbi választói között kell leginkább keresni a szlovák pártokat előnybe részesítő magyarokat, akik számára amúgy is szimpatikusabb volt a szlovák-magyar együttműködésen alapuló politizálás az etnikai jellegűtől. A vegyespárt 2016-os koalíciókötése és azóta tartó hintapolitikája viszont kiábrándította őket, jelenleg keresik az új lehetőségeket.

Ezek közül teljesen kizárhatók a jelenlegi koalíciós partnerek, de az is elmondható, hogy a Smer és a SNS sem kereste soha a magyar választók kegyeit, és várható, hogy a jövőben sem fogja lázas igyekezettel ezt tenni. A jelenlegi parlamenti ellenzék pártjai közül a most-hidasokat sokat bíráló SaS és OĹANO is kizárható a pártszimpátiaváltásból, Kotlebáékat magyarok közül csak a mazochisták választanák, Boris Kollár pártja pedig olvasatlan és szagtalan a felvidéki magyar választók számára.

A tisztességes Szlovákia gondolata viszont rokonszenves lehet sok magyar számára is, nem csak a vegyespártból kiábrándultak választanák őket. Úgy gondolhatják, hogy a progresszivitást képviselő politikai erők hivatottak megdönteni a jelenlegi, szemükben tisztességtelen politizálást megtestesítő kormánykoalíciót. Hogy sikerrel járjanak a parlamenti választásokon ezek az erők, a Fórum felmérése alapján szavazataikkal hozzá szeretne járulni a felvidéki magyarok 14%-a is.

Hasonló volt a helyzet 1998-ban is, amikor Mečiar hatalmának megdöntése volt a cél, akkor is sok magyar szavazott Dzurinda SDKU-jára.

Napjainkban a Fico- és Smer-ellenes erők szövetkeznek a kormányváltásra. Nem véletlen, hogy a Most-Híd vad farkasként eszeveszetten keresi az újabb báránybőrbebújás lehetőségét, ezúttal a liberális oldalon. Számára az MKP és a magyar összefogás csak az utolsó szalmaszálat jelenti, ha már minden liberális kötél szakad.

A szlovák pártokat választók magyar tábora tehát azért tudott egy év alatt 5 százalékról 14 százalékra ugrani, mert az átszavazók úgy vélik, hogy a demokratikus erők győzelme egy csapásra rendezni fogja a kisebbségi jogainkat is minden területen. Választási bakancslistájukon Fico megbuktatása előbbre van, mint a magyarok egységes és erős parlamenti képviselete!

És persze az ígéretekből, a mézesmadzagokból nincs is hiány! Jó fél évvel a parlamenti választások előtt már megtaláltak minket a felvállalható szlovák ellenzéki pártok: Sulík saját pártlistájára venne hiteles magyar személyiségeket, Matovič is el tudná képzelni az MKP-val az együttműködést (ő legalább a Most-Hidat kizárja, mint a jelenlegi kormánykoalíció tagját), Čaputová a progresszív Szlovákia képviseletében a jobbközép liberális oldalról üzent nekünk fontos dolgokat a szlovák alkotmány preambulumával és a kettős állampolgársággal kapcsolatban.

Kedvező előjelek, nemes gesztusok ezek a progresszív szlovák oldal irányából! Igazi értelmet akkor fognak kapni, ha a szlovák parlamentben egymást tudjuk majd erősíteni! Ha az erős felvidéki magyar képviseletnek erős és demokrata érzelmű szlovák szövetségesei lesznek.

Oda viszont el kell jutni, be kell jutni – összefogással lehet, mondta a nép!

Száraz Dénes
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/mi-tortenhetett-egy-ev-alatt-a-magyar-valasztokkal