A parlament elnökének május 23. és június 12. között kell kihirdetnie az előrehozott választásokat. A kihirdetéssel megkezdődik a választási kampány. Boris Kollár kijelentette, hogy május 23-án, 24-én vagy 25-én tesz eleget törvényből adódó kötelességének...

A politikai pártoknak 90 nappal a választások napja előtt kell leadniuk a képviselőjelöltek listáját, legkésőbb július 2-án. Hogyan érinti ez a magyar érdekeltségű pártokat?

A Szövetségnek volt már egy közös képviselőjelölt-listája, de ez már a múlté, helyek szabadultak fel a Most-Híd platform prominens jelöltjeinek távozásával, akik a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség romjain új pártot hoztak létre. Maga a platform viszont tovább él az egyesült pátban, ezért most érdemes hidasként a Szövetségben maradni, esély van jó helyekre kerülni a választási listán.

A 150-es listán összesen 45 hidas hely van, ebből az igazán érdekes első harmincban 7 jutott nekik, de a legizgalmasabbak a 2., 5., 8., 12., 15. befutó helyeknek számító hidas pozíciók. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal is, hogy a parlamenti képviselőjelöltek kiválasztása nem egy jópofa casting. Csak olyan politikusok kerüljenek főleg a lista első helyeire, akik már bizonyítottak. Például az önkormányzati választásokon voltak eredményesek, mint sikeres megyei és helyi képviselőjelöltek, polgármesterek, illetve olyan közismert személyiségek, akiket a felvidéki magyarság bizalommal elfogad és tisztel.

A kérdés csupán az, hogy ki fogja őket jelölni, milyen szerv? Hiszen jelenleg a Szövetség hidas platformjának nincs működésképes vezetősége. Rigóék otthagytak csapot, papot, pártot. Fel kell építeni újra a platformot, egyelőre ezt írja elő az alapszabály, amin csak a pártkongresszus tud változtatni.

Tehát a július 2-ai határidőig vagy egy alapszabálymódosító kongresszust kell tartnai, vagy még a kongresszus előtt egy új Híd-platformnak kell kiépülnie, amely aztán javasolja a saját képviselőjelöltjeit. Ki fogja irányítani ezt a folyamatot, lesz-e rá idő? Úgy kell találnia a platformnak megfelelő embereket, hogy közben a hidas szakadárok is halászni fognak a zavarosban.

De a Híd 2023 még nagyobb bajban lehet! A Szövetség hidasaival ellentétben ők még azt sem tudják, milyen formációban indulnak. A formaidőzítés nem volt tehát a legjobb a részükről, hiszen egy parlamenti választásokat komolyan gondoló pártnak nem egészen öt hónappal a választások előtt már tudnia illene legalább az indulás formáját.

Szólóban eleve bukásra ítéltetnek, még akkor is, ha előbányásszák Bugár Bélát, Érseket vagy Jakabot is. 150 jelöltet keresve se találnak, teljesen esélytelenek a magyar egység újabb szétverése miatt. Egy ennél soványabb lista pedig komolytalan egy magára valamit is adó pártnak. A koalíciós indulás ugyanis mindig rejt magában veszélyt, hiszen 2 vagy 3 pártból álló pártszövetségeknek 7%, 4 vagy több pártból álló pártszövetségeknek 10% a parlamenti küszöb. Melyik komolyabb szlovák párt kockáztatna ilyet a Híd 2023 kedvéért? Egy választási párt létrehozására pedig már nincs sok idő.

De melyik szlovák párt venné azt a bátorságot, hogy az előző parlamenti ciklusban a Fico maffia- kormányzásában érdekelt párttal szövetkezzen, amely ráadásul a következő időszakban a Ficóékat váltó kormány hangos bírálói voltak, jelenleg pedig egy nagy nehezen kialakított magyar egységet szedtek szét! Legfeljebb Dzurinda pártja, amely alig látszik a nagyító alatt.

Legjobb esetben marad tehát az, hogy valamelyik szlovák párt listájára könyörögi fel magát egy-két szakadár hidas politikus. Az a szlovák párt pedig így elmondhatja magáról, hogy velünk (is) van, tenné ezt a magyar szavazatokért. A Híd 2023 újfent úgy kommunikálhatja majd, hogy az együttműködés pártja, csak nem a magyar együttműködésé, hanem a vegyesé.

Első ránézésre nagyobb esély mutatkozik a sikerre, ha a Szövetség hidas platformja gyorsan összekapja magát és újra épül, kemény munkával pedig bejutáshoz segíti az egységes magyar pártot, ezzel együtt magukat is. Egy teljesen bizonytalan kimenetelű újabb vegyes kísérletnek nem sok értelmét látja a felvidéki magyar választó.

Ugyanez vonatkozik a Magyar Fórumra is, amelynek már a belügyminisztériumban bejegyzett új neve is zavaros: Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana. Saját maguknak se lesz könnyű megjegyezni ezt a nevet a kampányolás során… Előnye viszont az a Híd 2023-mal szemben, hogy Simon Zsoltéknak nincs szükségük 150 képviselőjelöltre, kiegészítik őket a többiek. Megjegyzendő, hogy képtelenek voltak a kompromisszumokra a Szövetséggel folytatott tárgyalások során, ezért ide jutottak.

Akárki akármit is mond, a magyar Szövetség parlamentbe jutási esélyeit azért gyengíti ez a jelenlegi felesleges és bosszantó hármas tagolódás, mert a Magyar Fórum és a Híd 2023 képviselőjelöltjeinek is vannak olyan 18 évnél idősebb rokonai, barátai, barátnői, ismerősei, szomszédjai, akik valószínűleg haverságból, vagy egyéb megfontolásból felelőtlenül rájuk fognak szavazni, nehogy szó érje a (szomszéd)ház elejét…

Száraz Dénes
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/bele-kell-huzni-rendesen-a-jeloltallitasba