Az adventi várakozás mindig egyfajta lehetőség az elmélyülésre. Békésen várjuk a karácsonyt minden szépségével együtt! A remény, a szeretet és az öröm érkezését egyre terebélyesedő, jelképes gyertyafénnyel fejezzük ki, és átengedjük magunkat a készülődés boldogságának. Vajon mennyire lesz zavartalan az idei ünnepi várakozás?...

Türelmetlenül várjuk, hogy a szomszédunkban dúló háború véget érjen. A háború, amely idén végigkísérte és kedvezőtlenül befolyásolta életünket. Térjenek meg a konfliktus kirobbantói, hogy visszatérhessenek otthonaikba a háború elől menekülők! Várjuk tehát messiásként a békét, de nem biztos, hogy ez mindenhol így van a világon. Az egyszerű orosz és ukrán emberek ugyan várják, de azok a nagyhatalmi körök, akiknek érdekük fűződik a háborús konfliktus elhúzódásához, másképp gondolkodnak.

A fegyveres háborúban meggyengített Oroszország és a gazdasági háborúban meggyengült Európa vajon kinek válhat az előnyére?

És ott van az EU kisebb országainak, köztük Szlovákiának is az erőteljes statisztálása mindehhez. De mit is várhatnánk, hiszen a mindenkori kormányok fenntartások nélkül, teljes erőből igyekeznek kiszolgálni az éppen aktuális hatalmi centrumot, ahová az ország tartozik.

Mindezek ellenére advent közeledtével nagyon várjuk a békekötést megelőző tűzszünetet, amelyre a kósza hírek szerint talán van is némi remény. Persze, ha Oroszország lemond a Krímbe vezető szárazföldi útvonalról és az ukránok pedig ennek fejében nagyobb önmérsékletet tanúsítanak. Adventi népi várakozásnak tetsző dolog lenne egy ilyen történés! Habár Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, a G20-as csúcstalálkozón arról beszélt egy interjúban, hogy az Oroszország elleni szankciók egy részének azután is érvényben kellene maradniuk, hogy létrejött a békemegállapodás Ukrajnával… Az ördög nem nyugszik! Egyelőre tehát csak várakozunk a háborúellenes „vakcinára”, advent idején még inkább!

A szlovák kormány advent ide, advent oda, elég jól megvárakoztatott minket a válsághelyzet és válsághangulat oldásával. Csak december elején mutatja be a lakosságnak a magas energiaárak kompenzálásával kapcsolatos elképzeléseit.

Ezt azzal indokolta Edurad Heger kormányfő, hogy ekkor válnak ismertté az árszabályozási hivatal által javasolt energiaárak. Elég későn, jegyezzük meg, hiszen más országokban már hónapokkal ezelőtt döntöttek az árstopról, nálunk még mindig csak felmérik a helyzetet. Mindezek ellenére várakozzunk és vágyakozzunk arra is, hogy advent idén is igazi advent legyen! Ne kavarjon bele progresszívnak hazudott migránssimogató hírözön és erőteljes LMBTQ-propaganda karácsonyi gyermekirodalommal, gyermekfilmekkel, játékokkal stb.

Ami viszont nem változott, hogy az emberek ugyanolyan lázasan készülődnek, lótnak-futnak az egyik üzletből a másikba, mint az előző években, és a szeretet mértékét az ajándék értékével akarják helyettesíteni. Sőt, mintha idén hamarabb kezdődött volna el az ajándékhajsza! Meglepő módon sokan vásárlásba menekülnek a válság elől, azt gondolván, hogy úgyis minden veszve, lesz, ami lesz alapon, talán az utolsó, aránylag gondtalan karácsonnyal számolnak. Csak Lego-hegyek, Barbie-városok, a legmodernebb műszaki cikkek, drága ékszerek és márkás ruhaköltemények között képesek ünnepelni. Megfeledkeznek arról, hogy a karácsonyi ünnep nem a pénztárcák kiürítéséről, hanem elsősorban önmagunk feltöltődéséről szól.

Ne legyen szükség egy újabb világégésre ahhoz, hogy észhez térjünk és visszatérjünk a keresztény értékekhez! Ebben reménykedjünk, amikor meggyújtjuk az adventi gyertyát, ennek szellemében várakozzunk adventkor!

Száraz Dénes
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/adventi-varakozasaink